Hlavní obsah

USA blokují dovoz desítek milionů vakcín AstraZeneca do Evropy

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Brusel

V továrnách ve Spojených státech leží desítky milionů nevyužitých dávek očkovací látky švédsko-britského výrobce AstraZeneca, uvedl list The New York Times. Podle agentury Reuters je Washington odmítl do EU vydat. Informaci získal od vysoce postaveného zdroje z EU, který se účastnil jednání. Ve Spojených státech přitom tato vakcína ještě není schválena k použití, místnímu úřadu totiž nestačily dosavadní klinické studie.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Vakcíny společnosti AstraZeneca

Článek

„Spojené státy nám řekly, že není způsob, jak poslat vakcíny AstraZeneky do EU,“ řekl vyjednavač EU agentuře Reuters. Podle rozhodnutí USA by neměla EU očekávat, že by vakcíny přišly v brzké době. Agentuře Reuters to potvrdil i druhý zdroj.

Může se to ale změnit, dodal diplomat: „V zásadě je situace s takovýmito vývozy ošidná, ale je tu ochota jednat.“

AstraZeneca krátí dodávky do EU 

O dodání americké dávky do Evropy požádal administrativu prezidenta Joea Bidena i výrobce vakcíny. Na starém kontinentu se mu totiž nedaří dodržovat distribuční závazky, což celkově zpomaluje rychlost evropské očkovací kampaně. Americká vláda to však zatím odmítá, řekl listu New York Times jeden její nejmenovaný činitel.

Mluvčí AstraZeneky Gonzalo Viña sdělil: „Víme, že se jiné vlády spojily s americkou vládou ohledně darování dávek AstraZeneky. Požádali jsme americkou vládu, aby to zvážila.“

AstraZeneca dále snižuje dodávky vakcíny pro EU

Koronavirus

AstraZeneca informovala v noci na pátek o dalším krácení dodávek vakcíny pro EU, do konce března půjde celkem jen o 30,1 milionu dávek. Původně jich mělo být přes 80 milionů, na konci ledna pak výrobce oznámil, že jich do konce března dodá 40 milionů.

Podle agentury Reuters není jasné, proč AstraZeneca vyrábí takové množství oxfordské vakcíny v USA, kde ještě není schválena a nemůže se používat. Firma dosud ani nepožádala tamní Úřad pro potraviny a léky o udělení podmínečné registrace, i když už je látka schválena k použití ve více než 70 zemích.

Amerika na prvním místě  

Asi 30 milionů dávek vakcíny je již připraveno v ampulkách v továrně ve West Chesteru v Ohiu a smluvní firma Emergent Biosolutions v Marylandu má připraveno množství očkovací látky, které by vystačilo na několik dalších desítek milionů injekcí.

K tématu se Washington odmítl pro agenturu Reuters i list The New York Times vyjádřit, i když podle listu někteří činitelé americké administrativy zastávají názor, že by vláda měla povolit vývoz alespoň části těchto vysoce poptávaných dávek do zahraničí. Jiní se však zdráhají takových zásob vzdát. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová ve čtvrtek prohlásila, že firmy mohou vyvážet dávky vyrobené v USA za předpokladu, že nejprve splní dodávky, jež slíbily Spojeným státům.

EMA: Mezi nežádoucí účinky vakcíny AstraZeneca je třeba dát i těžké alergie

Evropa

Americký prezident Joe Biden se drží v otázce vakcín Trumpova hesla Amerika na prvním místě. „Pokud budeme mít nadbytek, budeme jej sdílet se zbytkem světa,” řekl ve středu Biden obecně o amerických zásobách vakcín. „Začneme však tím, že se postaráme nejprve o Američany,” dodal prezident.

Ten v proslovu v noci na pátek slíbil, že si od 1. května budou moci zarezervovat termín na očkování všichni Američané starší 18 let.

Biden proto nařídil posílit dodávky dalších tří vakcín, které již dostaly od amerických úřadů zelenou, tedy preparátů firem Pfizer/BioNTech, Moderna a nově Johnson & Johnson.

Ohrožené jsou i dodávky vakcín Johnson

Jeho přístup může komplikovat i dodávky vakcín Johnson do Evropské unie. Ty se sice vyrábějí v Nizozemsku, protože ji vyvinula firma Janssen, ale podle smlouvy se mají balit v USA. Firma už ve čtvrtek vzkázala EU, že problémy s dodavatelským řetězcem mohou ohrožovat dodávku 55 milionů dávek této vakcíny do EU během druhého kvartálu.

Blatný oznámil milion vyočkovaných dávek vakcín

Domácí

USA finančně výrazně podpořily vývoj vakcíny, na které firma AstraZeneca pracovala společně s Oxfordskou univerzitou. Řada expertů předpokládala, že by se mohlo jednat o jednu z prvních a poměrně levných vakcín, které získají povolení k nasazení ve Spojených státech. AstraZeneca však podle médií učinila několik přešlapů při komunikaci s americkými regulátory, kvůli čemuž musela loni na podzim na sedm týdnů pozastavit své klinické testy.

Loni na podzim uváděla mnohem vyšší účinnost, než jakou látka měla, navíc nebyla všem účastníků studie podávána ve stejných dávkách.

Vakcínový nacionalismus

S trvající pandemií a nedostatkem vakcín se vyhrocují diplomatické roztržky mezi některými státy, jež se navzájem obviňují z „vakcínového nacionalismu”. Takové kritice čelila i Evropská unie, když Itálie minulý týden zablokovala vývoz dávek vakcíny AstraZeneca vyrobených v EU do Austrálie s tím, že firma musí nejprve splnit závazky vůči evropskému bloku. E

U při obraně před kritikou obvinila z blokování exportu vakcín USA a Británii, proti čemuž se ostře ohradila vláda Spojeného království.

Reklama

Výběr článků

Načítám