Hlavní obsah

Johnson musel kvůli úniku žádat královnu o odklad telefonem

Ostudou skončilo předložení žádosti o odklad schůze britské Dolní sněmovny královně Alžbětě II. Jak ve čtvrtek vyšlo najevo, premiér Boris Johnson dohodl středeční vyhlášení parlamentní přestávky v nejužším kruhu šesti ministrů a několika poradců.

Foto: Darren Staples, Reuters

Boris Johnson

Článek

Tři vyslanci, šéf agendy Dolní sněmovny Jacob Rees-Mogg, šéfka Sněmovny lordů baronka Evansová a Mark Spencer z poradního sboru královny zamířili v ranních hodinách do skotského Balmoralu, kde tráví Alžběta II. dovolenou. Tam ji chtěli slavnostně požádat o souhlas s nucenou přestávkou sněmovny.

Trojice cestovala odděleně, protože kdyby je spatřili pohromadě, bylo by zřejmé, že letí za královnou. Rees-Mogg nastoupil na letišti Heathrow v 8.45 místního času do letadla do Aberdeenu. Ve vzduchu byl ale jen 15 minut, když nejmenovaný zdroj z vlády vyzradil důvod jejich mise.

K velké ostudě Downing Streetu pak Johnson musel narychlo telefonátem vyrušit královnu kolem deváté ráno, aby se o záměru vlády dozvěděla dříve než veřejnost i většina členů kabinetu. Hovořil s ní 25 minut. Původně se přitom plánovalo ohlášení radikálního vládního kroku až na odpoledne poté, co trojlístek vyslanců vše s panovnicí probere.

Odpor sílí

Ve středu večer pak probíhalo podle listu The Daily Tele­graph rozhořčené pátrání po osobě, která informaci vynesla. Přitom vyšlo najevo, že odpůrci brexitu se budili telefonáty už ve dvě ráno ve středu s tím, že se něco chystá. Zdroj ze Skotské národní strany pak tvrdil, že únik informací přišel přímo ze sídla premiéra.

Petice proti vyhlášení parlamentní přestávky získala v krátkém čase 1,3 milionu podpisů. Pouhých sto tisíc podpisů přitom stačí k tomu, aby se peticí musel parlament zabývat. Podle bleskového průzkumu premiérův krok považuje za přijatelný 27 procent respondentů, 47 procent jej jasně odmítá a 26 procent nemá názor.

U opozice vyvolal premiérův krok rozhořčení, dva labourističtí poslanci dokonce vyzvali k okupování parlamentu a znělo i volání po zrušení monarchie. Barry Gardiner, zástupce labouristů v Dolní sněmovně, ve čtvrtek řekl, že jeho strana se navzdory časovému tlaku pokusí přijmout legislativu, která by zabránila brexitu bez dohody.

Z Evropské unie ve čtvrtek zazněly hlasy vstřícné a smířlivé. Brusel doufá, že Johnson si odstavením parlamentu uvolní ruce k práci na nové smlouvě s EU. Jeho nestandardní krok tudíž považují za nakročení k upravené dohodě.

Den po překvapivém Johnsonově tahu rezignovala šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová, která v roce 2016 hlasovala proti brexitu. Oznámila, že už nedokáže sladit výkon funkce s rodinným životem.

„Pokoušela jsem se za ta léta být dobrou vůdkyní, ale ukázalo se, že jsem zanedbala roli dcery, sestry, partnerky a přítelkyně,“ napsala 40letá Davidsonová, které se loni v říjnu narodil syn. Vychovává ho s partnerkou Jen Wilsonovou. Načasování rezignace ale podle analytiků ukazuje spíše na politické důvody odchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám