Hlavní obsah

„Je to ostuda.“ Europoslanci navštívili romské osady na východě Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Je ostudou a skandálem pro Slovensko i celou Evropskou unii, že Romové v osadách na východním Slovensku žijí v 21. století jako ve středověku. Uvedl to ve čtvrtek europoslanec Younous Omarjee po návštěvě romské osady v Petrovcích nad Laborcom v okresu Michalovce.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Osada v Petrovcích nad Laborcom

Článek

„Je to absolutní skandál, že tito lidé nemají žádnou perspektivu pro budoucnost,“ řekl člen výboru pro regionální rozvoj Evropského parlamentu.

Omarjee nepovažuje za největší problém špatný „technický“ stav romských osad, ale nedostatečné možnosti přístupu Romů ke vzdělání a zapojení do trhu práce. Důvodem je podle něho nedostatek politické vůle věnovat se systematicky této komunitě.

Podle Petra Polláka, slovenského člena pětičlenné delegace Evropského parlamentu, která navštívila východní Slovensko, je na řešení problematiky integrace marginalizovaných romských komunit vyčleněno z eurofondů dostatek prostředků, ale část z nich se vrací do Bruselu. „Je to zarážející a neakceptovatelné,“ dodal.

Starosta byl dotčen

Starosta obce Petrovce nad Laborcom Štefan Rovňák se cítil dotčen výběrem obce jako příkladu nefungující práce s romskou komunitou. Podle starosty byl v osadě z evropských financí vybudován vodovod, ale někteří obyvatelé se k němu nechtějí připojit.

„Čekáme na schválení dobudování technické infrastruktury, aby se mohl udělat chodník a cesta. Schválena je dotace 1,3 milionu eur na kanalizaci, která se bude budovat,“ řekl starosta agentuře TASR.

Obyvatele osad nejde podle starosty trvale zaměstnat. „To by měl řešit stát. Když je vezmu na šest měsíců na nějaký projekt z úřadu práce, to jim nepomůže. Oni potřebují trvalé zaměstnání. A to je velký problém,“ uvedl Rovňák.

Delegace Evropského parlamentu navštívila také košické sídliště Luník IX., tábor pro uprchlíky z Ukrajiny v Michalovcích a hraniční přechod Vyšné Nemecké.

Reklama

Výběr článků

Načítám