Hlavní obsah

Indická varianta delta je větším rizikem pro těhotné

Londýn

Nechte se očkovat proti koronaviru, vyzývají přední angličtí porodní specialisté těhotné ženy. Počty nakažených žen v jiném stavu, které končí v nemocnicích, totiž rostou. Objevily se také důkazy, že indická mutace koronaviru delta představuje pro gravidní větší riziko než předchozí kmeny koronaviru.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Fronta na očkování v Londýně

Článek

Od půlky května do vyhodnocení dat bylo hospitalizováno s covidem 171 gravidních žen, přičemž 98 procent z nich nebylo očkovaných.

V nemocnici neskončila žádná, která měla ukončené očkování, a skončily tam jen tři, které dostaly první dávku vakcíny.

Preparáty zabírají na deltu téměř stejně jako na alfu

Koronavirus

„Je velmi dobrou zprávou, že bylo tak málo očkovaných žen hospitalizováno s covidem-19, nicméně je velmi znepokojující, že počet hospitalizací gravidních žen s koronavirem stoupá. A že se zdá, že jsou delta variantou nemoci více postiženy,“ řekla deníku Daily Mail profesorka Marion Knightová, která vedla studii.

List podotkl, že od začátku pandemie bylo podle aktuálních dat v Británii hospitalizováno přes 3300 těhotných, z nichž 200 jich bylo přijato do nemocnice během posledního týdne.

Delta je jedním z nejnakažlivějších respiračních virů, varují v USA

Amerika

I když u gravidních není vyšší nebezpečí, že by se nakazily covidem-19, je u nich větší riziko, že se budou cítit špatně a objeví se u nich komplikace v podobě předčasného porodu nebo úmrtí dítěte.

Plyne to z dat britského systému sledování porodních dat (UKOSS), který shromažďuje údaje o komplikacích ze všech 194 britských nemocnic, jež mají porodní oddělení vedené specialistou.

Přibývá těhotných s vážným průběhem

Porovnání dat ukazuje, že s nástupem nové mutace stoupá v případě těhotných počet infikovaných s těžším průběhem. Během první vlny, kdy se šířil původní kmen koronaviru, mělo středně těžký nebo vážný průběh covidu 24 procent gravidních.

V případě vlny způsobené britskou mutací alfa to už bylo 36 procent, přičemž bylo pravděpodobnější, že tyto ženy budou potřebovat dýchací podporu, dostanou zápal plic nebo skončí na jednotce intenzivní péče.

Možnost šíření delty je u dětí vyšší, říká vakcinolog

Stalo se

U indické mutace už mělo středně těžký nebo vážný průběh covidu 45 procent těhotných a stoupl také podíl těch, které dostaly pneumonii.

V posledních třech měsících potřebovala každá třetí těhotná s covidem podporu dýchání, u 37 procent se objevil zápal plic a každá sedmá skončila na JIP.

Vysvětlení se snažila nalézt profesorka Knightová. „Mohlo by to prostě být tak, že dostaly větší virovou nálož, ale také tím, že se varianta chová odlišně. Také by to mohlo odrážet klinický přístup k těhotným, které se dostávají na JIP dříve než předtím, což je dobrá věc,“ uvedla.

List The Guardian však v této souvislosti poznamenává, že varianta delta je spojována s vážnějšími příznaky a větším rizikem hospitalizace.

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Evropa

Studie, která ještě neprošla oponenturou, také zjistila, že pětina gravidních, jež byly hospitalizovány s vážným průběhem covidu, porodila předčasně a dvakrát pravděpodobnější u nich byl porod císařským řezem.

Reklama

Výběr článků

Načítám