Hlavní obsah

Faktura za koronavirus? Čína dluží vyspělým zemím přes 100 bilionů, spočítala studie

Londýn

Skupina hospodářsky nejvyspělejších zemí světa G7 utrpěla kvůli nedostatku čínské otevřenosti na začátku šíření nového koronaviru celkové škody ve výši 3,2 bilionu liber (přes sto bilionů Kč). K takovému závěru došla připravovaná studie britského think tanku Henry Jackson Society, na níž upozornil web listu Daily Mail.

Foto: Aly Song, Reuters

Žena s rouškou na ulici v Šanghaji míjí propagandistický plakát s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Článek

„Čínská komunistická strana se snažila zamlčet špatné zprávy,“ píše se mimo jiné v dokumentu.

Studie poukazuje na to, že Peking přímo porušil některé závazky smluv o mezinárodní zdravotnické spolupráci, a přidává výčet možností, jak čínskou vládu pohnat k zodpovědnosti. Ať už přes Stálý rozhodčí soud v Haagu, Mezinárodní soudní dvůr OSN či Světovou obchodní organizaci.

New York už má víc mrtvých na covid-19 než celá Čína

Amerika

Konkrétně Británie by pak měla po Číně u mezinárodních soudů požadovat kompenzaci ve výši 351 miliard liber (přes 11 bilionů Kč), tvrdí studie.

Přehodnoťte vztahy s Čínou, vyzývají poslanci

Dokument už vzbudil rozruch na britské politické scéně. Skupina patnácti významných poslanců a bývalých ministrů z řad vládních konzervativců na jeho základě vyzvala premiéra Borise Johnsona, aby „přehodnotil širší vztahy s Čínou“.

Návrat k normálu se nekoná. Ve Wu-chanu zase zpřísňují opatření

Koronavirus

„Postupem času jsme se stali závislými na Číně, aniž bychom strategicky uvážili dlouhodobé ekonomické, technické a bezpečnostní potřeby Británie,“ napsali předsedovi vlády.

Současná pandemie koronaviru SARS-CoV-2 vedla většinu zemí světa včetně České republiky k mimořádným opatřením, která v řadě případů drasticky dopadla na jejich ekonomickou situaci. Virus se podle dosavadních poznatků nejdříve objevil v čínském městě Wu-chan a pochází pravděpodobně z netopýrů. Čína čelí sankcím za to, že se šíření nákazy zpočátku snažila utajit a lékaře, kteří na ni upozorňovali, umlčovala. Západní svět také nelibě nahlíží na čínskou kulturu konzumace masa exotických zvířat, ale i psů a koček. Vznikly také petice za zákaz tržišť, kde se zvířata v otřesných etických i hygienických podmínkách drží v klecích a zabíjejí.

Čínské trhy se zvířecím masem už zase fungují jako před epidemií

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám