Hlavní obsah

Dánská policie zatkla pastora. Podezírá ho, že svou ženu rozpustil v kyselině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Detektivové v Dánsku vyšetřují zapeklitý případ: vraždu manželky pastora z městečka Frederikssund. Z činu je podezřelý právě její muž. Duchovní Thomas Gotthard měl svou ženu zavraždit a poté její ostatky rozpustit v kyselině, píše deník Bild.

Foto: Dánská policie

Thomas Gotthard měl zavraždit svou ženu a s největší pravděpodobností její ostatky rozpustil v kyselině.

Článek

Thomas Gotthard a jeho manželka Maria (43), profesí klinická psycholožka, vypadali na první pohled jako pár snů. Osm let bydleli se svými dětmi (8 a 10 let) v obci na malebném fjordu Roskilde. Soused Leif Inversen (64) popisuje manžele jako „neuvěřitelně milý pár, vždy přátelský a milující své děti“.

Gotthard byl pastorem v asi 30 kilometrů vzdáleném městě Hedehusene, které leží mezi Kodaní a městem Roskild.  Byl oblíbený a dokázal znovu zaplnit kostel. „Raději hrál před oltářem Beatles než Bacha,“ popisuje styl kněze jeden z farníků.

Dánský konstruktér ponorky, který rozřezal novinářku, uprchl z vězení

Evropa

Vloni 26. října kolem 9.30 telefonovala Maria se svou sestrou. Bylo to naposled, co spolu hovořily. Co jí řekla, ví v tuto chvíli jen policie. Faktem ale je, že o den později ji sestra nahlásila jako pohřešovanou.

Když začali policisté s pátráním, pastor tvrdil, že jeho žena opustila dům ve velmi depresivním stavu a on netuší, kde je.

Tři dny po jejím zmizení objevila policie Mariin vůz v obci asi 45 kilometrů vzdálené od Kodaně. Auto bylo odemčené, její řidičský průkaz byl zastrčený pod sluneční clonou, kabelka s klíči na sedadle spolujezdce. Mělo to vypadat, jako by se snažila skrývat. Policie však tuto tezi rychle odmítla a zaměřila se na manžela Thomase Gottharda.

Zemřel kontroverzní dánský pastor, který nevěřil v boha

Koktejl

První výsledky pátrání kolem jeho osoby přinesly překvapující informace. Mnozí z jeho známých, sousedů, ale také farníci tvrdili, že je to bezcitný člověk.

„Netušil, co je empatie. Je to psychopat,“ tvrdí Lonni S., bývalá kostelnice. „Všechno to byla jen show. Po jedné svatbě urážel nevěstu a dělal si z ní blázny, jak je tlustá. Nebo se nenávistně a hnusně vyjadřoval o dítěti, které právě pokřtil, protože podle jeho mínění bylo ošklivé,“ popsala.

Šokující byla také prohlídka jejich domu. Policisté objevili velké množství kyseliny chlorovodíkové a hydroxidu sodného. Detektivové kromě toho narazili na fotografie Gottharda, jak táhne káru a na ní velký modrý koš. Jeho cílem byl recyklační dvůr. Když se fotky k policistům dostaly, bylo pozdě. Vše, co tam přivezl, už bylo zlikvidované.

Konstruktéra ponorky obžalovali z vraždy švédské novinářky, hrozí mu doživotí

Evropa

„Máme podezření, že tyto věci souvisí s trestným činem,“ řekl komisař Jacob Grell, jeden z hlavních vyšetřovatelů. Pastor byl zatčen 15. listopadu. Problémem ale je, že se zatím nenašlo Mariino tělo. Stovky policistů prohledaly lesy v okolí, potápěči prohledali kanály a fjordy. Zatím bez výsledku. „Vražda bez mrtvoly, to je kriminalistická výzva,“ řekl Kurt Kragh, který pro policii profiluje pachatele.

Vyšetřovatelé se domnívají, že pastor mrtvolu s největší pravděpodobností zlikvidoval v chemikálii a díky ní zahladil i veškeré stopy. Tomu nahrává i průzkum počítače.

V poslední době duchovní vyhledával výrazy jako „hloubka moře“, „ropný sud“ a „sebevražda“.

Policie nevěří, že je Maria naživu, ale dokazování viny je velmi náročné. Obviněný mlčí a baví se pouze se svou rodinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám