Hlavní obsah

Dánský konstruktér ponorky, který rozřezal novinářku, uprchl z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň
Aktualizováno

Dánský konstruktér Peter Madsen, který si odpykává doživotí za vraždu švédské novinářky Kim Wallové, uprchl z vězení na předměstí Kodaně. Ostraha jej ale brzy dopadla. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla dánského konstruktéra ponorky, který uprchl z vězení, kde si odpykává trest za vraždu novinářkyVideo: Reuters

 
Článek

O Madsenově pokusu o útěk informoval jako první dánský bulvární list Ekstra Bladet. Na svých stránkách zveřejnil video, na kterém je vidět zásah policie a muž sedící v trávě s rukama za zády.

Policie na Twitteru nejprve uvedla jen to, že při pokusu o útěk z vězení na předměstí Kodaně zadržela muže. Později ale potvrdila, že se jednalo právě o Madsena.

Jeden ze svědků policejního zásahu listu Ekstra Bladet řekl, že policisté na kodaňském předměstí Albertslund obklíčili bílou dodávku, otevřeli dveře a Madsena z ní vytáhli. V Albertslundu stojí věznice, v níž si konstruktér odpykává doživotí.

Dánský konstruktér ponorky Madsen přiznal vraždu novinářky

Evropa

Madsen byl za svůj brutální čin, spáchaný na palubě podomácku vyrobené ponorky, odsouzen v roce 2018 na doživotí, vinu ale dlouho popíral. Přiznal se až v září při natáčení dokumentu o své osobě.

Novinářka Wallová nastoupila 10. srpna 2017 večer na ponorku Nautilus společně s dánským majitelem plavidla. Chtěla o tomto konstruktérovi-samoukovi posedlém dobýváním moří a vesmíru napsat článek. V noci však její průvodce nahlásil její zmizení. Později byly v moři nalezeny části jejího těla.

Mučení a popravy. Dánského konstruktéra ponorky potápějí videa z počítače

Evropa

Následující rok byl Madsen usvědčen z vraždy a dostal doživotní trest. Oběť podle soudu mučil, sexuálně zneužil, zavraždil a mrtvé tělo pak rozřezal a hodil do moře. Konstruktér přitom svůj čin předem chladnokrevně naplánoval, konstatoval soud.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská novnářka Kim Wallová

Vynálezce Madsen původně tvrdil, že novinářku v pořádku z ponorky vysadil na břeh. Později prohlásil, že zemřela nešťastnou náhodou, když na ni spadl těžký poklop ponorky. Pak výpověď ještě jednou změnil a řekl, že se nadýchala oxidu uhelnatého uvnitř jeho podomácku vyrobeného plavidla, zatímco on sám byl na venkovní palubě. Madsen nicméně přiznal, že se těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře. Ponorku pak nechal záměrně ztroskotat.

Foto: Profimedia.cz

Peter Madsen

Reklama

Výběr článků

Načítám