Hlavní obsah

Čečenci jsou podezřelí z přípravy útoků na vánoční trhy v Rakousku

– Vídeň

Rakouská policie obvinila tři Čečence z plánování teroristického útoku v centru Vídně a na dalších místech v Evropě. Informovala o tom v pondělí agentura APA, podle které měly být cílem atentátu vánoční trhy u vídeňské katedrály svatého Štěpána nebo u radnice. Útoky podle APA naplánoval 24letý Čečenec, který už delší dobu pobývá ve vězení.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Vánoční trh ve Vídni

Článek

Úřady věc zatím nekomentovaly, ale podle informací APA trojice mužů původem z Čečenska chtěla teroristický útok za pomoci výbušniny ve Vídni spáchat mezi Vánocemi a Novým rokem na náměstí před katedrálou Stephansplatz. Po bombovém útoku na vánočních trzích v centru rakouské metropole chtěla skupina útočit v Salcburku, v Německu, ve Francii a v Lucembursku.

Dva podezřelé Čečence ve věku 25 a 31 let rakouská policie zadržela v závěru minulého týdne a soud ve Vídeňském Novém Městě je poslal do vazby. Panovaly i obavy, že by podezřelí mohli utéci. Při prohlídce bytu mladšího z nich byl nalezen falešný rumunský pas.

V Polsku zatkli bývalého zápasníka MMA, podílel se na krádežích luxusních aut v ČR

Evropa

Policie zasahovala na základě sdělení od anonymního informátora. Rozsáhlé vyšetřování spojené s odposlechem telefonů podezřelých potvrdilo, že zpráva byla podložená.

Radikální šéf v kriminále

Třetí podezřelý si už nějakou dobu odpykává ve věznici v Hirtenbergu jižně od Vídně tříletý trest za členství v teroristické organizaci. Odsouzen byl dvakrát, pokaždé za pokus dostat se do Sýrie, poprvé už v roce 2015. Tehdy se dostal se svou matkou a manželkou až do Turecka, kde je zkontrolovala policie. Když se ukázalo, že nemají vízum, byli posláni zpět do Rakouska. Dostal dva roky nepodmíněně, ale byl propuštěn předčasně, i když se se vědělo, že byl za mřížemi pod vlivem dalších islámských radikálů. Jeho žena chodila i k soudu zcela zahalená.

Právě tento 24letý Čečenec, který je považován za přívržence organizace Islámský stát (IS), podle agentury APA atentáty zpoza mříží naplánoval. Součástí plánů byl i jeho útěk z vězení. Proto byl nově převezen z Hirtenbergu do nejpřísněji střežené věznice. Vyšetřování ukázalo, že trojice byla v neustálém kontaktu, přestože ve vězení nemělo být možné používat mobily.

Chybí důkazy o přípravách útoků

Obhájci obviněných řekli, že se žádný ze dvou Čečenců ničeho nedopustil. Advokát staršího Florian Kreiner řekl, že jeho klient nemá nic společného s Islámským státem. Obhájce mladšího Wolfgang Blaschitz uvedl, že jeho klient je dobře známý na vídeňské scéně bojových sportů MMA: „Vyhrál šest zápasů, jeden prohrál.“ Dodal, že nebyly zjištěny žádné důkazy o přípravě útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám