Hlavní obsah

Atény zamýšlejí drakonickými tresty odradit převaděče

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V naději, že tak přiškrtí pašování migrantů z Turecka především na ostrovy v Egejském moři, vypořádává se řecká justice nebývale nesmlouvavě s pašeráky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na hranicích ŘeckaVideo: Reuters

 
Článek

Nájim K. sedí v poutech na lavici obžalovaných v letité soudní budově na ostrově Lesbos. Čelí obžalobě z napomáhání ilegálnímu vstupu cizinců na řecké území, tedy z pašeráctví lidí. Žalobce ho viní z toho, že na Lesbos z tureckého pobřeží přepravil ve člunu 19 migrantů. Za to mu podle řeckého trestního práva hrozí přinejmenším 15 let vězení a pokuta 200 tisíc eur (5,16 mil. korun) – za každého klienta.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Migranti, kteří překonali Egejské moře z Turecka na Lesbos

Jako svědek návladního vystupuje příslušník řecké pobřežní stráže. Vypovídá, že loni v létě, při dopadení, stál Nájim K. u kormidla plavidla s migranty. Obhajoba žádné svědky nepovolala.

Na ostrově Lesbos skupiny místních brání migrantům ve vylodění

Evropa

„Co odpovíš na obvinění?“ táže se soudkyně. Turek se ihned doznává a tlumočník sehnaný na poslední chvíli překládá slova o tom, že obžalovaný svého činu hluboce lituje. Nájim dodává, že jeden všemi mastmi mazaný šíbr mu v Turecku slíbil odměnu za to, že doveze do Řecka migranty. „Matka je těžce nemocná, peníze jsem potřeboval,“ vysvětluje. Obhájkyně ex offo prosí o shovívavost vzhledem ke zdravotnímu stavu matky obžalovaného.

Rozsudek, který má uvrhnout Nájima K. na dlouhé roky za mříže, na sebe nenechal čekat. V 11.55, přibližně deset minut po zahájení procesu, se soudci už začínají radit, píše německý týdeník Der Spiegel.

V 11.57 soud oznámí ortel: 288 let vězení a pokuta 3,8 milionu eur (98,1 mil. korun). Protože řecké právo připouští u dlouholetých trestů možnost prominutí zbytku nejdříve po dvaceti letech, Turka neminou dlouhá léta v cele.

Řecko za den zastavilo na hranicích téměř 10 tisíc migrantů

Evropa

Jenom malé ryby

Dariusz Firla z Christian Peacemaker Teams, organizace na ochranu lidských práv, upozorňuje, že dochází k přehmatům a že loni si v řeckých věznicích odpykávaly trest za převaděčství dva tisíce lidí, čímž se jejich počet od roku 2016 více než zdvojnásobil. „Je to druhá nejpočetnější skupina hned po drogových dealerech,“ dodává.

Právnička Natascha Daillianiová z organizace Legal Center Lesbos pro právní pomoc uchazečům o azyl a migrantům navíc připomíná, že za mřížemi navíc nekončí ti, kteří v pozadí kšefty s lidmi v Turecku řídí. „Odskáčou to zpravidla výhradně přisluhovači – kapitáni vybraní buď přímo z migrantů, nebo lidé, kteří potřebují rychle peníze,“ objasňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám