Hlavní obsah

Řecko za den zastavilo na hranicích téměř 10 tisíc migrantů

Řecko od soboty zamezilo tomu, aby hranici z Turecka překročilo téměř 10 000 migrantů. Informovala o tom v neděli agentura AFP s odvoláním na vládní zdroj. Na řecké ostrovy v Egejském moři - Lesbos, Chios a Samos - doplulo v neděli ráno přes pět set běženců, napsala agentura Reuters s odvoláním na představitele policie. Evropská pohraniční služba Frontex je v pohotovosti, napsala AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na hranicích ŘeckaVideo: Reuters

 
Článek

Proudy uprchlíků se k hranici Turecka s Evropskou unií vydaly v reakci na čtvrteční konstatování vysoce postaveného tureckého činitele, že Ankara už jim nebude bránit v tom, aby hranice přešli. To v sobotu zopakoval i prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) ze sobotního večera k pozemním hranici Turecka a Řecka dorazilo kolem 13 000 utečenců. V neděli u hranice přibylo nejméně 2000 dalších uprchlíků, napsala agentura AFP.

Od 6:00 (5:00 SEČ) v sobotu do stejné hodiny v neděli ráno „bylo zabráněno 9972 nezákonným překročením hranice v oblasti Evros”, uvedly řecké úřady v tiskové zprávě.

Tisíce migrantů se z řeckých hranic pokoušejí dostat dál do evropských zemí

Evropa

Na ostrov Lesbos doplulo ráno na sedmi člunech přes 300 migrantů, dalších zhruba 150 utečenců se dostalo na Samos. Podle policie se k řeckým ostrovům v Egejském moři za 24 hodin dostalo přes pět set uprchlíků.

Atény posilují 200 kilometrů dlouhou pozemní hranici s Tureckem. „Pevně bráníme hranici Řecka a Evropy,” řekl v rozhovoru s televizí Skai ministr obrany Alkiviadis Stefanis. Turecko migranty k přechodu hranic podle Řecka ponouká. „Nejenže jim (v přechodu) nebrání, ale dokonce jim v tom pomáhá,” konstatoval Stefanis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti překonávají hranice mezi Tureckem a Řeckem přes řekuVideo: Reuters

V noci bylo zatčeno 73 lidí, kteří se pokusili hranici překonat nelegálně. V sobotu bylo ze stejného důvodu zadrženo 66 Afghánců, z nichž 17 bylo odsouzeno ke třem a půl roku vězení za nezákonný vstup do země. Naposledy byl takto nějaký běženec odsouzen v roce 2014.

Jděte, přechod je volný, říkají migrantům turecké hlídky na hranicích s Řeckem

Evropa

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu v neděli na Twitteru napsal, že do 10:00 místního času (9:00 SEČ) překročilo hranici z turecké provincie Edirne, která hraničí s Řeckem a Bulharskem, 76 358 migrantů. Ani Sofie, ani Atény ale nepotvrdily tak mohutný proud běženců.

Evropa zažila v roce 2015 masovou migrační vlnu, kdy do EU dorazilo přes milion běženců, z toho na 860 000 přes Řecko. Přiliv běženců touto trasou pomohla výrazně omezit dohoda EU s Tureckem. Ankara zpřísnila hraniční kontroly výměnou za finanční pomoc z Bruselu, příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU. Bezvízový styk zatím zaveden nebyl a ani vstupní jednání nepokročila.

Foto: Emre Tazegul, ČTK/AP

Migranti přicházejí v neděli 1. března 2020 k přechodu na turecko-řecké hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám