Hlavní obsah

Na ostrově Lesbos skupiny místních brání migrantům ve vylodění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupiny obyvatel řeckého ostrova Lesbos v neděli na několika místech bránily ve vylodění migrantům, kteří připluli z Turecka. Informovala o tom řecká tisková agentura ANA-MPA. Napětí roste i na pozemní řecko-turecké hranici, kam Atény v průběhu dne poslaly další vojáky. Ti mají spolu s policisty bránit tisícům migrantů v ilegálním přechodu do Řecka.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Migranti z Afriky na řeckém ostrově Lesbos po překročení části Egejského moře

Článek

U hranic na turecké straně se od pátku shromáždilo nejméně 15 tisíc lidí poté, co Ankara oznámila, že běžencům přestává bránit v odchodu dále do Evropy.

Místní obyvatelé se shromáždili na pobřeží a bránili skupině migrantů ve vylodění. Podle agentury ANA-MPA také skupina místních obyvatel nechtěla pustit několik autobusů, které vezly běžence do tábora Moria.

Lesbos i další řecké ostrovy v Egejském moři se už několik let potýkají s přílivem migrantů.

Řecko za den zastavilo na hranicích téměř 10 tisíc migrantů

Evropa

Tamní uprchlické tábory jsou mnohonásobně přeplněné, například v táboře Moria a jeho přilehlém okolí je téměř 20 tisíc běženců, kteří tam žijí v nevyhovujících podmínkách kritizovaných i OSN.

Obyvatelé řeckých ostrovů v Egejském moři v posledních týdnech demonstrovali proti řecké vládě, která chce postavit na ostrovech nové a větší tábory pro migranty. Místní chtějí, aby vláda přesunula většinu běženců na pevninu.

Turecká vláda v neděli oznámila, že u hranic je 80 900 migrantů. Řecké ministerstvo zahraničí kvůli těmto počtům obvinilo Ankaru z dezinformační kampaně.

Reklama

Související články

Řecko chystá centra pro odsun migrantů

Výstavbu pěti center pro registraci a odsun migrantů chce řecká vláda zahájit letos v březnu. Cílem je urychlit azylové řízení tak, aby trvalo nejvýše 90 dní....

Výběr článků

Načítám