Hlavní obsah

Lavrov hájil anexi Krymu. Chystal se útok na jeho vedení, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na pondělní novoroční tiskové konferenci hájil ruskou anexi Krymu. Tvrdí, že ukrajinské vedení nerespektovalo dohody a na představitele Krymu se chystal útok. Lavrov rovněž varoval, že výhrůžky odstoupení od jaderné dohody s Íránem nepřispívají ke stabilitě. Kritizoval postoj USA a velkou pozornost věnoval i Sýrii.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov zdůraznil, že Rusko ctí ukrajinskou celistvost, ovšem až v hranicích po anexi Krymu, kterou označil za legální. Dal tedy jasně najevo, že Rusko nemíní připojit oblast Donbasu okupovanou separatisty. „Ukrajina podepsala minské dohody, které se netýkají Krymu, a ty se musí splnit. Oni sabotují splnění minských mírových dohod,“ řekl Lavrov.

Lavrov se také pokoušel vysvětlit, proč Rusko považuje anexi Krymu na legální: „V únoru 2014 bylo dosaženo dohody mezi prezidentem (Viktorem) Janukovyčem a opozicí za přítomnosti ministrů Francie, Německa a Polska. Tato dohoda byla roztrhána během dne, 23. února přijali pučisté jazykový zákon, který nebyl uplatněn, ale byl rusofobní.“

Poté se podle Lavrova sešli zvolení představitelé vedení Krymu a jihovýchodních oblastí Ukrajiny, aby jednali o situaci a nijak nevyhrožovali pučistům. To naopak podle něj dělalo nové ukrajinské vedení: „Do pěti dnů po podepsání dohod 20. února připravili útok na vedení Krymu.“ Podle Lavrovova tvrzení se útoku měli účastnit čečenští radikálové a další wahábbitské skupiny.

Lavrov také tvrdil, že Rusko při anexi Krymu neporušilo budapešťské memorandum, které mělo Ukrajině garantovat celistvost, když se vzdá jaderných zbraní. Současně garantovalo, že proti ní nebude těchto zbraní použito. „Nevyhrožovali jsme Ukrajině jadernými zbraněmi, a proto nedošlo k narušení budapešťského memoranda.“ Podle Lavrova Rusko ctí mezinárodní právo a porušují jej „pučisté“.

USA chtějí změnit vedení Sýrie

Velkou pozornost věnoval Lavrov konfliktu v Sýrii, jehož se účastní i ruské jednotky a který se neuklidnil, i když byla ohlášena porážka Islámského státu. K tomu Lavrov poznamenal, že některé jednotky nebyly zničeny. K bojům ve východní Ghútě a v provincii Idlib ohledně akcií syrské armády řekl: „Vidíme, že jde o odvetné akce. Z východní Ghúty ostřeluje An-Nusra obytné čtvrtě v Damašku i areál ruského velvyslanectví. V Idlibu ti, co podepsali zónu deeskalace, podnikají útoky proti syrskému kontingentu, byly útoky na naši základnu Hmejmim, jak víte...“

„Rozdíly mezi linií Obamy a Trumpa tam jsou. Bohužel tu není snaha uhasit konflikt, ale dosáhnout změny ve vedení Syrské arabské republiky,“ řekl Lavrov. „USA nechtějí uchránit teritoriální celistvost Sýrie, USA chtějí pomoci Syrským demokratickým silám (SDF) vytvořit zóny pohraniční bezpečnosti u hranic s Tureckem i Irákem v místech, které kontrolují SDF.“

Lavrov zmínil, že je to vážný problém a že se proti už postavilo Turecko. Zmínil, že podporuje územní celistvost Sýrie a Iráku, i když přiznal, že kurdská otázka je vážná.

Špatné vztahy mezi USA a Ruskem

K rusko-americkým vztahům podotkl, že „Američané démonizují Rusko”. „My nejednáme zub za zub, oko za oko, ale trpět všechny nezákonné kroky, jako je bezprecedentní obsazení diplomatických úřadů, nejde.“ Odsoudil omezování ruského vysílání v Moldavsku, v Litvě i v USA.

Lavrov kritizoval i americkou politiku vůči Íránu: „Íránská dohoda je jedním z největších úspěchu mezinárodního jednání. To jsme už dali najevo. USA se snaží změnit text dohody a dostat do ní věci, které jsou pro Írán nepřípustné. Zbavit Írán práv, která na základě dohod má. Spoléhám na naše evropské partnery, že se budou držet dohody, i když bude velký tlak USA.“

Reklama

Výběr článků

Načítám