Hlavní obsah

Rusko poslalo do Turecka vyšetřovatele, po zastřeleném velvyslanci pojmenují ulici

– Moskva/Ankara

Rusko vyslalo do Turecka dvě desítky vyšetřovatelů. Budou asistovat tamním úřadům při vyšetřování vraždy ruského velvyslance Andreje Karlova v galerii umění v Ankaře. Oznámil to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov těsně před tím, než byl zastřelen na vernisáži fotografií v Ankaře.

Článek

Tělo zastřeleného velvyslance bylo po pietním ceremoniálu, jehož se zúčastnili turečtí vládní představitelé, v úterý přepraveno do Ruska.

Obě země označily vraždu za provokaci, která měla narušit obnovení vzájemné spolupráce. „Nikdy nedopustíme, aby byly naše vztahy s Ruskem zničeny nebo poškozeny,“ prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Karlova zastřelil během pondělní vernisáže v Ankaře turecký policista. Zezadu do něj vypálil několik ran. Křičel při tom, že jde o odplatu za ruské bombardování syrského Aleppa: „Každý, kdo se podílel na prolévání krve, za to zaplatí.“ Zásahová jednotka ho posléze zastřelila.

Turecké úřady se nyní chystají po zavražděném velvyslanci přejmenovat ulici, v níž se nachází ruská ambasáda. „Jeho jméno bude v Ankaře a našich srdcích žít dál,“ prohlásil ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Atentátník vedle postřeleného ruského velvyslance

V Sýrii nasadilo své síly jak Rusko, tak Turecko. Moskva proto, aby pomohla režimu Bašára Asada, Turecko především proto, aby od turecko-syrské hranice vytlačilo postupující kurdské síly. V úterý v Moskvě spolu znovu jednali ministři zahraničí Ruské federace a Turecka Sergej Lavrov a Mevlut Cavusoglu, přičemž se soustředili zejména na vojenskou spolupráci v Sýrii a Iráku. Jednání se účastnil také šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám