Hlavní obsah

Intervence v Sýrii by situaci jen zhoršila, řekl generální tajemník NATO

– Berlín

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro nedělní vydání německého listu Bild uvedl, že případná západní intervence by situaci v Sýrii ještě zhoršila. Večer přitom bude jednat Rada bezpečnosti OSN o zhoršující se situaci v Aleppu.

Foto: Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Zažíváme v Sýrii děsivou humanitární katastrofu,“ přiznal Stoltenberg, ale proti intervenci se postavil se slovy „vojenské nasazení není vždy řešením“.

„Kdyby se na každý problém, na každou humanitární katastrofu odpovídalo vojenskou silou, mohli bychom skončit ve světě s ještě více válkami a větším utrpěním,“ dodal.

„Někdy je správně zasáhnout vojensky jako v Afghánistánu, ale někdy je cena za vojenské operace vyšší než přínos. V případě Sýrie dospěli partneři v NATO k závěru, že vojenské zapojení by situaci jen zhoršilo. Riskovali bychom, že se to změní ve větší regionální konflikt, nebo že by mohlo zemřít více lidí,“ sdělil Bildu Stoltenberg.

Všechny členské země NATO podporují koalici bojující proti Islámskému státu a mnohé se do akcí přímo zapojily, ale v Sýrii se neangažují. Západní země se kvůli tomu opakovaně ocitly pod palbou kritiky, že nezabránily masakrům v Sýrii.

NATO nechce studenou válku

Stoltenberg také v rozhovoru před pondělním zasedáním Rady NATO-Rusko prohlásil, že Severoatlantický pakt nechce návrat ke studené válce. „NATO nechce žádnou eskalaci, nechce studenou válku. To je signál pro setkání NATO-Rusko.

Ve stejném vydání nedělního Bildu přitom německá ministryně obrany Ursula von der Leyen, kritizovala ruské a syrské bombardování civilistů v Sýrii: „Ani syrský lid, ani mezinárodní společenství nezapomene bezohlednost v Aleppu, která je neomluvitelná. Kdokoli je odpovědný za použití otravných plynů a bombardování nemocnice, se nemůže vrátit k normálu.“

O Sýrii bude jednat Rady bezpečnosti

V neděli bude o Sýrii opět jednat Rada bezpečnosti. Francie předkládá radě návrh rezoluce, ve které požaduje aby „mezinárodní organizace získaly okamžitý přístup do Aleppa a dalších obklíčených míst v zemi bez jakýchkoli podmínek“.

Návrh také vyzývá k nasazení mírových sil OSN, které by monitorovaly a dohlížely na evakuace civilistů. V pátek Francie uvedla, že její návrh má velkou podporu dalších členů RB OSN.

Zatím není ale jasný postoj Ruska, ruský vyslanec v OSN Vitalij Čurkin řekl, že si návrh prostuduje, ale dal rovnou najevo skepsi ohledně možnosti okamžitého rozmístění modrých přileb.

Reklama

Výběr článků

Načítám