Hlavní obsah

Vítězství rozumu nad populismem, zní po rakouských volbách z Bruselu i Berlína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Vídeň
Aktualizováno

Novým rakouským prezidentem bude po ostře sledovaných volbách Alexander Van der Bellen. A po vítězství kandidáta podporovaného Zelenými nad krajně pravicovým kandidátem Svobodných Norbertem Hoferem už přicházejí první reakce.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Alexander Van der Bellen (vpravo) reaguje na své vítězství v rakouských prezidentských volbách. Porazil Norberta Hofera (vlevo), se kterým se po volbách sešel v rakouské televizi.

Článek

Šéf evropského parlamentu Martin Schulz reagoval prohlášením, že se je Bellenovo vítězství „tvrdou ranou pro nacionalismus a protievropský populismus“.

Raduje se také německý vicekancléř a šéf sociální demokracie SPD Sigmar Gabriel. Výsledek rakouských voleb podle něj uklidnil celou Evropu. „Celé Evropě spadl kámen ze srdce. Pokud se předpoklady potvrdí, bude výsledek voleb v Rakousku jasným vítězství rozumu nad pravicovým populismem," řekl Gabriel deníku Bild s tím, že Van der Bellenovi již jménem celé německé sociální demokracie pogratuloval.

„Vaše vítězství znamená čerstvý vítr nejen pro Rakousko, nýbrž pro celou Evropu,” napsal na Twitteru místopředseda Evropské komise odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v blahopřejném dopise Van der Bellenovi připomněl, že Evropa čelí náročné době, proto v hledání společných evropských řešení bude nezbytné zachování vstřícného rakouského postoje.

 Marine Le Penová chválí rakouské Svobodné za statečnost.

Naopak vůdkyně francouzské nacionalistické Národní fronty Marine Le Penová držela palce Hoferovi. Omezila se proto na prohlášení, že si Svobodní a její kandidát počínali statečně.

 Gratulace Lubomíra Zaorálka Alexanderu Van der Bellenovi.

Ústy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) už reagovalo také Česko. Šéf české diplomacie na Twitteru Bellenovi pogratuloval a napsal, že je rád, že se stal rakouským prezidentem stal právě on. Později se připojil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když tweetnul srdečnou gratulaci.

Související témata:

Foto: Zak Ronald, ČTK

Alexander Van der Bellen.

Foto: Profimedia.cz

Norbert Hofer

Reklama

Související témata:

Související články

Rakušané volí prezidenta, letos už potřetí

Po více než půlroční kampani, kterou přerušila dvě neúspěšná kola prezidentské volby, jde v neděli přes šest miliónů Rakušanů – letos už potřetí – k urnám....

Výběr článků

Načítám