Hlavní obsah

Na exoplanetě je plyn naznačující život, nyní to má Webbův teleskop potvrdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmický dalekohled Jamese Webba detekoval loni v září v atmosféře exoplanety K2-18b látky, které vědci spojují se životem. Tento objev na zhruba 120 světelných let vzdálené exoplanetě naznačoval možné vhodné podmínky pro život. Po více než půl roce se teleskop v pátek na planetu na několik hodin zaměřil, aby tato zjištění potvrdil či vyvrátil, napsal deník Daily Mail.

Foto: NASA, CSA, ESA, J. Olmsted (STScI)

Umělecký koncept ukazuje, jak by mohla exoplaneta K2-18b na základě dostupných dat vypadat

Článek

Exoplaneta (planeta nacházející se mimo naši Sluneční soustavu) s označením K2-18b je více než osmkrát větší než Země. Nachází se v takzvané obyvatelné zóně, což znamená, že by se v oblasti mohl vyskytovat život. K2-18b byla objevena v roce 2015 a o čtyři roky později byla nalezena přítomnost vodní páry v její atmosféře.

V září 2023 Webbův teleskop v její atmosféře objevil skleníkové plyny – oxid uhličitý a metan, který je spojován se životem. Ještě zásadnějším objevem však byla molekula organické sloučeniny dimethylsulfidu. To je látka, kterou produkuje pouze život na Zemi, a je většinou emitována z fytoplanktonu v mořském prostředí.

Výzkum exoplanety vede astrofyzik z cambridgské univerzity Nikku Madhusudhan. „Pokud skutečně detekujeme DMS (dimethylsulfid na K2-18b), tak toto zjištění v podstatě vyzvedne objev na vrchol žebříčku potenciálních známek obyvatelnosti,“ uvedl. Již dříve se nechal slyšet, že loňský zářijový nález je velkým okamžikem, protože by to mohlo znamenat, že pod atmosférou by se mohl nacházet vodní oceán.

Ke zdrženlivosti nabádal bezprostředně po zářijovém objevu geolog Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Podle něj je dělat spojnici mezi objevem a životem ošemetné.

„Ano, našli jsme v atmosféře exoplanety něco, co na Zemi dělá jen život. Jenže nevíme nic o tom, jak to na té exoplanetě vypadá. Netušíme nic moc o místní chemii a chemických reakcích, které se tam odehrávají. Dokud nevíte jistě, odkud se ta látka do atmosféry exoplanety dostává, neznamená to důkaz života,“ sdělil loni Brož Novinkám.

Definitivní odpověď by mělo poskytnout páteční osmihodinové zkoumání dalekohledu Jamese Webba. Data, která teleskop získal, však budou vědci analyzovat dalších několik měsíců.

Dalekohled Jamese Webba v kostce:

Teleskop Jamese Webba byl do vesmíru vypuštěn 25. prosince 2021 a stal se tak pomyslným nástupcem Hubbleova vesmírného dalekohledu. Oproti němu by měl poskytovat záběry ve vyšším rozlišení a přinášet vědcům lepší možnosti zkoumání. Je pojmenován po Jamesi E. Webbovi, který byl důležitou postavou v programu Apollo amerického vesmírného úřadu NASA. Celý projekt vznikl v mezinárodní spolupráci NASA, Evropské kosmické agentury (ESA) a Kanadské kosmické agentury.

Webbův teleskop pořídil zatím nejdetailnější snímky devatenácti spirálních galaxií

Věda a školy
Související témata:
K2-18b (planeta)

Související články

Výběr článků

Načítám