Hlavní obsah

Norbert Hofer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Norbert Hofer je rakouský politik, člen Svobodné strany Rakouska (FPÖ), v letech 2013-2017 byl druhým místopředsedou rakouské Národní rady. V roce 2016 kandidoval na post rakouského prezidenta, ve druhém kole ho ale porazil Alexander Van der Bellen. Od roku 2017 do roku 2019 byl ministrem pro dopravu a inovace.

Narodil se 2. března 1971 v rakouském Štýrsku, ale vyrůstal v Pinkafeldu ve spolkové zemi Burgenland. Úspěšně absolvoval Vysokou školu leteckých technologií v Eisenstadtu. V letech 1991 až 1994 pracoval jako systémový inženýr v letecké společnosti Lauda Air.

Definitivně se svou leteckou vášní musel přestat v roce 2003, kdy se zřítil při paraglidingu. Od té doby trpí částečnou kvadruplegií (ochrnutím všech čtyř končetin) a k chůzi musí používat hůl.

V letech 1996 až 2007 byl tajemníkem FPÖ pro Burgenland a v letech 2006 - 2015 mluvčím pro otázky energetiky a životního prostředí pro FPÖ v Národní radě. A právě v dolní parlamentní komoře Národní rady to dotáhl v říjnu 2013 na druhého místopředsedu, kterým byla až do roku 2017.

Ozbrojený kandidát

V dubnu 2016 kandidoval na post rakouského prezidenta. Mezi prezidentskými kandidáty byl jednoznačně nejmladší.

Vystupuje jako tvrdý odpůrce imigrace, dokonce u sebe nosil pistoli (někdy dokonce i do parlamentu), což vysvětloval tím, že se prý bojí migrantů, a tak prý nastal čas se ozbrojit. Prosazoval restriktivní přístup vůči cizincům nebo uzavření hranic v souvislosti s migrační krizí. Přesto je však označován za „vlídnou tvář“.

V prvním kole prezidentské volby získal 35 procent hlasů, což byla největší podpora ze všech kandidátů. Ve druhém kole v květnu 2016 však překvapivě prohrál. O pouhých 31 tisíc hlasů ho porazil Alexander Van der Bellen s výsledkem 50,3 procent.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP a Reuters

Výsledek prezidentských voleb v Rakousku v hlasech

To se však nezdálo Hoferově partaji, která výsledek volby zpochybnila. Podle původních odhadů, v nichž nebyly zahrnuty korespondenční hlasy, to totiž vypadalo na Hoferovo vítězství. Pak ale nastal zvrat. Na 570 tisíc korespondenčních hlasů sice výsledek voličů opravdu zvrátilo, ukázalo se však, že téměř 78 tisíc z nich bylo sečteno v rozporu s volebním zákonem. Někdy proto, že byly sčítány dříve, než bylo stanoveno, nebo proto, že je sčítali lidé, kteří k tomu neměli potřebné oprávnění.

Rakouský ústavní soud tak v pátek 1. července 2016 uznal, že je to legitimní důvod k tomu, aby se volba opakovala - prezidentské křeslo, které měl Van der Bellen obsadit 8. července, tak prozatím zůstalo prázdné. K opakované volbě došlo 4. prosince 2016, v ní Van der Bellen vyhrál se 48,3 procenta a 26. ledna 2017 se pak stal rakouským prezidentem.

V roce 2017 se stal Hofer ministrem pro dopravu a inovace ve vládě Sebastiana Kurze z Rakouské lidové strany (ÖVP). Skončil s pádem této vlády v roce 2019. Od května 2019 je předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Norbert Hofer je ženatý a má čtyři děti.

Články k tématu