Hlavní obsah

Jako prd do Stromovky. Fico se posmívá solidaritě Slováků s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi úspěšnou sbírku Slováků na munici pro Ukrajinu označil premiér Robert Fico (Směr) za symbolické gesto a zesměšnil ji výrokem, že „tři miliony eur do války na Ukrajině, to je jako prd do Stromovky“. Sbírka se v neděli večer blížila ke čtyřem milionům eur (100 milionům korun).

Foto: municiapreukrajinu.sk

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu

Článek

Fico v rozhovoru pro televizi Joj24 řekl, že lidem nic nebrání, aby udělali se svými penězi, co chtějí, ale dodal, že Spojené státy schválily pomoc Ukrajině ve výši šedesáti miliard dolarů a Evropská unie 100 miliard eur.

„Nic se na Ukrajině nezmění a bude to stejné za rok i za dva. Všechny peníze se utratí, část z toho se možná ukradne, ale na Ukrajině se nic nezmění a budeme tam, kde jsme teď,“ konstatoval s tím, že lidé by měli radši dělat sbírku pro nemocné rakovinou na Slovensku než na náboje a bomby.

Protipól vládě

Za sbírkou na munici pro Ukrajinu vidí Fico pouze obrovskou snahu udělat „nějaký protipól vládě“, protože slovenská vláda odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu. „Ale my té Ukrajině reálně pomáháme,“ uvedl Fico a připomněl několik dohod v hospodářské a humanitární oblasti mezi Slovenskem a Ukrajinou.

„Stále budu upřednostňovat mírové řešení a zastavení palby za každou cenu,“ dodal Fico.

Sbírka občanské iniciativy Mír Ukrajině na webu municiapreukrajinu.sk probíhá 13 dní a zapojilo se do ní přes 61 tisíc dárců. Aktivisté touto akcí reagují na iniciativu české vlády, do které se zapojilo přes dvacet zemí. Už dnes poslali Slováci na munici pro Ukrajinu víc prostředků než Slovinsko a Island ze svého státního rozpočtu.

Organizátoři nazvali svou akci „Když ne vláda, posíláme my“, protože kabinet premiéra Fica se do českého programu zapojit nehodlá.

Slováci vybrali na munici pro Ukrajinu už přes tři miliony eur

Evropa

Výběr článků

Načítám