Hlavní obsah

Německo se bojí další vlny migrantů

– Postupim • Aktualizováno

Německo se obává, že se více migrantů pokusí dostat do Evropy přes Středozemní moře. V pátek to podle Deutsche Welle řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière během schůzky se svým rakouským protějškem Wolfgangem Sobotkou. Přesto je přesvědčen, že by měla balkánská cesta zůstat zavřená.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

De Maizière předpokládá, že do Evropy bude nadále mířit proud migrantů z válkami postižených zemí Blízkého východu a Severní Afriky. Podle něj se sice proud migrantů mířících přes Středozemní moře zmenšil kvůli hlídkám lodí NATO u Turecka a kvůli dohodě s Tureckem, kam se jich většina vrací, dodal ale, že je pravděpodobné, že vzroste počet těch, kteří se do Evropy pokusí dostat z Libye.

„Je jasné, že balkánská cesta patří minulosti a dále už nebude mít nebo by neměla mít roli v tom, kudy se budou valit vlny lidí do Německa, Rakouska a střední Evropy,“ řekl ministr v Postupimi. Zmínil, že migranti budou hledat jiné cesty: „Nyní jsou tématem alternativní cesty. Taky máme samozřejmě obavy, že zase porostou čísla uprchlíků, kteří přijdou do Itálie přes Libyi.“

Německo a Rakousko jsou připraveny pomoci

Thomas de Maizière a Wolfgang Sobotka se shodli, že Itálie potřebuje lépe chránit svou jižní hranici. Římu chce Německo a Rakousko pomoci společnými kontrolami ve vlacích na italském území či vysláním rakouských a německých odborníků do hotspotů, kde se registrují migranti. Registrace a ubytování migrantů jsou ale především italskou povinností, zdůraznili ministři.

Itálie podle obou politiků není ani zdaleka přetížená. Řecko s deseti milióny obyvatel přijalo 60 000 migrantů, Itálie by jich tak mohla přijmout až 350 000 a „k tomu máme daleko”, uvedl německý ministr vnitra.

Rakousko už tento týden vyvolalo pobouření v Římě, když oznámilo, že zavede další opatření proti migrantům včetně vybudování plotu v Brennerském průsmyku, což je cesta, kterou se dostávají migranti z Itálie do střední Evropy. [celá zpráva]

Vídeň pak vysvětlila, že plot má pouze migranty usměrnit a zabránit jejich hromadění na jednom místě a nemá sloužit jako zátaras.

„Připravíme zařízení na hranici, ploty ale stavět nebudeme, dokud si to situace nevyžádá,” uvedl Wolfgang Sobotka s odkazem na připravované zpřísnění režimu na rakousko-italském hraničním přechodu v Brennerském průsmyku.

„Co se stane na Brenneru, je předně v rukou Itálie,” řekl de Maizière.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Spor Německa a Rakouska, který vyvolalo rozhodnutí Vídně z počátku roku zpřísnit svou migrační politiku a uzavřít takzvanou balkánskou stezku, je už minulostí, uvedl de Maizière. „Mezi Německem a Rakouskem nejsou žádné názorové rozdíly,” prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám