Hlavní obsah

Orbán jde do vědomého rizika, když prosazuje referendum o kvótách

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Podle průzkumů veřejného mínění nadpoloviční většina Maďarů odmítá povinné kvóty na přijímání migrantů. Premiér Viktor Orbán se proto nechal zlákat a rozhodl se uspořádat v této otázce referendum. Jedna strana mince je odpor nadpoloviční většiny Maďarů ke kvótám, ale druhou stranou mince je dostat k urnám přes čtyři milióny voličů, aby bylo referendum platné.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Server Index.hu upozornil, že kromě vládní strany FIDESZ podporuje referendum v této otázce pouze extrémně pravicové strany Jobbik. Levicová opozice totiž myšlenku lidového hlasování v této otázce jednotně odmítá.

Protiústavní referendum

Otázka referenda zní: Přejete si, aby Evropská unie nařizovala povinné přestěhování lidí, kteří nejsou maďarskými občany, do Maďarska bez schválení maďarským parlamentem?

Podle ústavních právníků je referendum s touto otázkou v rozporu s ústavou země. Podle ústavy totiž není možné vypsat referendum o otázce, která podléhá mezinárodním závazkům.

Podle průzkumu agentury Századvég 63 procent Maďarů kvóty odmítá, podporuje je 27 procent.

Odvracení pozornosti od nepohodlných témat

Index.hu navzdory tomu tvrdí, že Orbán v polovině funkčního období své vlády může iniciováním referenda jen získat.

„Kvóty odmítá také část voličů levicové opozice a Orbán tak odebere svým rivalům vítr z plachet. Diskuse ve společnosti se soustředí na referendum, nikoliv na některá pro vládu nepohodlná témata,“ píše server.

Lidové hlasování bude platné v případě nadpoloviční účasti voličů. V Maďarsku se od roku 1989 konalo šest referend a čtyři byla platná.

Unii to nezavazuje

Výsledek maďarského referenda Evropskou unii k ničemu nezavazuje. „Důležitější bude, jak rozhodne evropský soud v případě žaloby, které na kvóty podalo Maďarsko a Slovensko,“ připomíná server Index.hu.

Politolog Zoltán Lakner deníku Népszabadság řekl, že úspěchem Orbána by bylo, kdyby se na referendu zúčastnilo 3-3,5 milionu voličů. „To by bylo důkazem, že i po šesti letech u moci má stále velkou voličskou základnu,“ uvedl politolog.

Reklama

Související články

Maďarští extremisté zvedají hlavy

Vstupem extrémně pravicové strany Jobbik do maďarského parlamentu v roce 2010 se zdálo, že obleky a kravaty celkově zmírní rétoriku krajní pravice. Chyba lávky...

Výběr článků

Načítám