Hlavní obsah

Odpověď Rusku: USA chtějí do Evropy vyslat armádní brigádu

Novinky, aš, coe
Washington

USA by mohly do Evropy poslat vojenskou brigádu o síle pěti tisíc mužů, řekl agentuře Bloomberg americký ministr obrany Chuck Hagel. Jde o reakci na vysoký počet ruských vojáků dislokovaných na ukrajinské hranici, kteří se navzdory tvrzení Moskvy stále nestahují.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ministr obrany USA Chuck Hagel.

Článek

Severoatlantická aliance požádala generála Philipa Breedlova, aby prostudoval „nové možnosti, nové kroky a nové alternativy, které my a NATO musíme zvážit“, řekl Hagel v rozhovoru pro Bloomberg.

Na otázku, zda to znamená dislokaci třetí brigády o síle 5000 mužů v Evropě, Hagel odvětil: „Je to součást kroků, které připadají v úvahu.“

Hagel v rozhovoru potvrdil, že jedním z protiopatření po ruské invazi na Krym je vyslání vojenských lodí do Černého moře. ”Nejde o ofenzivní kroky, protože NATO je ze zásady obrannou organizací,” zdůraznil americký ministr. Cílem je zajistit bezpečnost všech 28 členských států Aliance, dodal. Ovládnutí Krymu zhoršuje bezpečnost Turecka i Rumunska. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vojenské jednotky u hranic s UkrajinouVideo: Reuters

Obranná strategie USA se nemění

USA v roce 2012 stáhly z evropského kontinentu dvě ze čtyř svých brigád v přesvědčení, že politické poměry na kontinentu se stabilizovaly. [celá zpráva]

Síly soustřeďují do asijskopacifické oblasti, která je ekonomicky velmi důležitá, ale v níž roste moc Číny. Peking vznáší i územní nároky vůči sousedním zemím.

Celková obranná strategie USA se ale podle Hagela nemění. „Nelze korigovat strategické zájmy na základě jedné či dvou událostí,” řekl.

Připustil ale, že anexe Krymu umocnila pravděpodobnost, že americký Kongres zvýší rozpočtové výdaje na obranu, a varoval: „Pokud armáda nedostane zdroje, které potřebuje, může vzrůst ohrožení americké bezpečnosti.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám