Hlavní obsah

Východ Ukrajiny čelí demonstracím, Rusko chce upevnit své pozice

Moskva/Kyjev

Na východě Ukrajiny tamní proruští radikálové avizují nové demonstrace proti prozápadnímu režimu v Kyjevě, včetně blokády hranic u města Mariupol u Azovského moře. V Moskvě by naopak měli jednat diplomaté v rámci schůzky ministrů zahraničí postsovětského Společenství nezávislých států (SNS).

Foto: Reuters

Účastníci proruské demonstrace v Charkově.

Článek

Kyjev sice po anexi Krymu ohlásil, že tuto organizaci opouští, protože se SNS navzdory hlásaným principům nepostavila na obranu územní celistvosti Ukrajiny, ruští diplomaté nicméně podle agentur počítají s účastí zástupců Kyjeva.

Vzájemné vztahy se ve čtvrtek ještě více vyhrotily poté, co Kyjev obvinil ruskou tajnou službu z podílu na střelbě do protivládních demonstrantů. [celá zpráva] Vzápětí ruská média ohlásila zatčení údajných ukrajinských záškodníků, chystajících teroristické akce v Rusku. [celá zpráva]

V rámci moskevské schůzky má šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov také jednat se svou moldavskou kolegyní Natalií Ghermanovou, patrně o Podněstří, ovládaném ruskými separatisty už od rozpadu Sovětského svazu. I to žádá připojení k Rusku, jako obyvatelé Krymu.

Foto: Právo

Jakkoli ani Moskva nezávislost Podněstří neuznala, ruský prezident Vladimir Putin v pondělním telefonátu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou podle Kremlu prohlásil, že je nezbytné zrušit faktickou blokádu tohoto regionu a hledat „spravedlivé a komplexní” řešení podněsterského problému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám