Hlavní obsah

NATO v Evropě nedokáže Rusko zastrašit, obávají se v USA

Novinky,
New York

Americký prezident Barack Obama a evropští vůdci ve čtvrtek varovali, že další postup na Ukrajinu by měl pro Moskvu vážné následky. Podle čtvrteční analýzy listu The New York Times ale nemá NATO v Evropě dost sil na zastrašení Ruska.

Foto: USAF

Polský MiG-29 doprovází americkou F-16

Článek

Spojené státy, které jsou klíčovým členem NATO, v minulé dekádě výrazně omezily množství svých sil v Evropě. Evropské země, jejichž vojenská síla vždy za USA zaostávala, ale nedokázaly toto oslabení adekvátně nahradit. Přispěla k tomu ekonomická krize a škrty v rozpočtu. Společné evropské síly nevznikly a většina zemí ani nedává dvě procenta HDP na obranu, jak se zavázaly, průměr činí 1,6 procenta, zatímco USA vydávají 4,1.

Vojenský analytik z Centra pro strategická a mezinárodní studia Anthony Cordesman tvrdě prohlásil: „Omezené pozemní síly v Evropě nejsou vytvořeny na to, aby náhle během několika dní namířily síly na Rusko.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské tanky na Krymu čekají na transport na UkrajinuVideo: Reuters

Americké síly opustily Evropu  

I když Pentagon neuvádí počty amerických vojáků a výzbroje v Evropě, jeden z představitelů z Evropského velitelství, které má na starosti americké operace v Evropě, řekl ve středu, že americká vojenská přítomnost je ve srovnání s rokem 1989 nižší o 85 procent.

Během studené války bylo v Evropě 400 000 amerických vojáků, nyní je jich 67 tisíc. Čtyřicet tisíc z nich je v Německu, zbytek v Británii a v Itálii. Zatímco po konci studené války bylo v Evropě dislokováno 800 amerických vojenských letadel, nyní je tam 130 bojových letadel, 12 tankovacích a 30 transportních. Počet příslušníků amerického námořnictva a námořní pěchoty v Evropě klesl z 40 000 na 7000. V současné době žádná z 11 amerických letadlových lodí není ve Středozemním moři, jen ve španělském Cádizu je jeden torpédoborec. Za poslední čtvrtstoletí Spojené státy opustily stovky svých základen a radarových stanic, které původně měly chránit Evropu proti Sovětskému svazu.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Americký prezident Barack Obama

V rámci škrtů ale omezují svoji výzbroj i členské země NATO. Británie vyřadila obě letadlové lodě a kolmo startující harriery, počet letadel snižuje i Německo, stejně jako země Beneluxu.

Spojené státy během posledních let přesunuly svou pozornost z Evropy do asijskopacifické oblasti, kde prudce roste ekonomika, ale také roste vojenská síla Číny.

Spojené státy v reakci na vývoj okolo Ukrajiny poslaly šest stíhaček F-15 do Litvy a 12 F-16 do Polska, Obama ale slibuje jen ochranu členů NATO. Kdyby však Rusko proniklo na východ Ukrajiny, tak by američtí vojáci nezasáhli. „Americký lid nepůjde do války s Ruskem kvůli Ukrajině. Tečka,“ řekl vysoký představitel americké administrativy listu.

Pentagon ale v úterý zdůraznil, že Spojené státy mají stále nad Ruskem převahu: „To ale neznamená, že s ním budeme bojovat.“

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Americký prezident Barack Obama dokonce uvedl, že se ani neplánuje rozšíření NATO o Ukrajinu, jak o to usiloval George Bush a Moskva se toho obávala stejně jako americké protiraketové obrany v Evropě. [celá zpráva]

„V zásadě je to nejkonstruktivnější, co můžete udělat, že nevytváříte takové situace, že by Rusko mohlo cítit potřebu odpovědět,“ dodal analytik Cordesman.

Nutná je nová strategie

Obama proto při jednání s šéfy EU opět kritizoval nízké výdaje evropských zemí na obranu a zmínil potřebu realistických plánů obrany: ”Musíme si být jisti, že jsme sestavili velmi realistické plány pro každý členský stát, včetně těch ze střední a východní Evropy.”

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen po schůzce s americkým prezidentem v prohlášení zdůraznil, že kolektivní obrana je jádrem Aliance.

BEZ KOMENTÁŘE: Polské stíhačky MIG-29 na archivních záběrech

Bývalý britský náčelník štábu Richard Dannatt už proto vyzval vládu, aby ustoupila od radikálního snížení počtu svých vojáků na 82 000, což je nejméně od bitvy u Waterloo. V Německu by podle něj měly zůstat tři tisíce britských vojáků.

S ožívajícím Ruskem je pro Západ, vedený Spojenými státy, nevhodný okamžik pro ukazování slabosti, řekl Dannatt s tím, že diplomacie a sankce jsou možná nyní adekvátní odpovědí, ale že ruský prezident Vladimir Putin se dívá dál za ně.

Předseda skupiny pro analýzu strategických rizik Stratfor George Friedman řekl jasně: „Němci na Ukrajině prohráli druhou světovou válku. Vy bojujete s omezenými silami na prahu Ruska, kde je hrob mnoha vojenských ambicí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám