Hlavní obsah

Rusko zaskočil Obamův výrok o protiamerické rétorice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Páteční prohlášení prezidenta USA Baracka Obamy o „protiamerické rétorice” Moskvy vyvolalo v ruské metropoli údiv. Podle šéfa zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexeje Puškova to nebylo Rusko, kdo vyvolal nynější konfliktní situaci ve vztazích s USA. Protiruskou kampaň podle něj vede naopak Washington.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama na tiskové konferenci v Bílém domě

Článek

Obama na tiskové konferenci oznámil, že Spojené státy vyhlašují ve spolupráci s Ruskem pauzu, aby vyhodnotily stav věcí a zamyslely se nad možnostmi zlepšení vzájemných vztahů. Šéf Bílého domu navíc obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že se občas uchyluje k protiamerické rétorice a ke stereotypům studené války.

Puškov s Obamovým výkladem nesouhlasí. „Spojené státy za posledního půldruhého roku podnikly celou řadu protiruských akcí,” řekl agentuře ITAR-TASS. „Přijaly například protiruský Magnitského zákon, tvrdě kritizovaly ruské volby a sestavovaly černé sankční seznamy,” uvedl politik.

Spojené státy nereagují na ruské žádosti o vydání Alexandra Buta a Konstantina Jarošenka, odsouzených v USA za obchod se zbraněmi respektive pašování kokainu. „Všechny negativní signály přicházejí ze zámoří,” řekl Puškov, podle něhož jsou za těchto okolností výroky o protiamerické rétorice podivné.

Zhoršování rusko-amerických vztahů je podle ruského experta Valerije Garbuzova patrné v posledních třech letech. Kauza Američana Edwarda Snowdena, který po vyzrazení tajného amerického špionážního programu zvolil ruský azyl, byla jen poslední kapkou.

Podle něj je pauza v rusko-americké spolupráci užitečná - jen nesmí trvat příliš dlouho. Bez rusko-americké spolupráce ale podle ruského politologa nelze vyřešit zásadní problémy světové politiky, zejména občanskou válku, která už dva roky pustoší Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám