Hlavní obsah

Varianta omikron posílá do nemocnic i mladé

Odborníci v Jihoafrické republice upozornili, že nová varianta koronaviru omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za znepokojivou, postihuje často mladé lidi. Někteří z nich přitom končí i na jednotkách intenzivní péče, upozornila agentura AP.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Testování na koronavirus v Johannesburgu

Článek

„Vidíme nyní výraznou změnu v demografickém profilu pacientů s covidem-19,” řekla na tiskové konferenci ke koronaviru Rudo Mathivhaová, vedoucí jednotky intenzivní péče nemocnice v johannesburské čtvrti Soweto.

„Dostávají se k nám mladí lidé, třicátníci i lidé mezi dvaceti a třiceti. Někteří mají mírný průběh, jiní ale závažnou formu a někdy končí na jednotce intenzivní péče,” podtrhla lékařka.

Podle ní není asi 65 procent z pacientů očkováno a většina ze zbylých dostala jen první dávku vakcíny.

Obavy z omikronu v Nizozemsku. Z JAR přiletěly desítky lidí s koronavirem

Zahraniční

Hlášené denní přírůstky nákaz jsou v Jihoafrické republice zatím relativně nízké. V pátek bylo zaznamenáno 2828 nových případů. Jde však o výrazný nárůst za poslední týdny, podotkla AP.

Podle jihoafrických odborníků je až za 90 procent nových případů zodpovědná právě varianta omikron a podle prvních závěrů probíhajících studií zřejmě přenese každý nakažený člověk virus v průměru na další dva lidi.

„Je to obrovský problém. Máme z (této varianty) viru všichni velké obavy,” řekl AP ředitel Afrického výzkumného zdravotnického ústavu (AHRI) Willem Hanekom. Podle něj je nyní varianta rozšířená především v provincii okolo města Johannesburgu, ale zdá se, že se dostala již do všech částí země.

Nová varianta bude omikron. WHO ji řadí mezi znepokojivé

Koronavirus

Nová varianta rychle mutuje, což jí podle vědců může pomoci, aby se rychleji šířila a dokázala obejít reakci lidského imunitního systému. Jihoafrická republika na ni upozornila ve čtvrtek a WHO ji následujícího dne klasifikovala jako znepokojivou. Varianta se od té doby vyskytla už v několika dalších zemích včetně Belgie.

V Jihoafrické republice je očkováno asi jen 40 procent dospělé populace. Ve věkové skupině od 20 do 40 let je to ale ještě výrazně méně.

Kdo zaplňuje nemocnice a JIP

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám