Hlavní obsah

Nová varianta bude omikron. WHO ji řadí mezi znepokojivé

Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila novou variantu koronaviru B.1.1.529 mezi znepokojivé. Informovala o tom v tiskové zprávě. Znepokojivé varianty jsou vysoce nakažlivé a hůře se s nimi bojuje.

Foto: Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

„První důkazy naznačují, že u této varianty je zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami,” píše ve zprávě WHO.

Jedna z hlavních činitelek WHO epidemioložka Maria Van Kerkhoveová poděkovala vědcům z Jihoafrické republiky za to, že se o zjištění včas podělili se světem a vyzvala státy ke zvýšenému dohledu.

Co víme o nové variantě koronaviru B 1.1.529

Svět

Nová varianta dostala označení omikron, dříve se v médiích uvádělo označení ný.

Podle WHO byla tato varianta objevena v Jižní Africe s pomocí genetické analýzy z 9. listopadu. Dohromady však byla dosud geneticky prokázána v méně než 100 případech.

Část zemí přistupuje k omezení cestování

WHO také uvedla, že varianta vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle organizace ale bude trvat ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají.

Dosud WHO identifikovala čtyři znepokojivé varianty (variants of concern) koronaviru: alfa, beta, gama a delta. O stupeň níže jsou sledované varianty (variants of interest), které zapříčiňují v některých zemích vyšší počet případů koronavirové infekce. Patří mezi ně například lambda.

Nová varianta covidu už je v Evropě

Zahraniční

Případy nákazy variantou koronaviru omikron se prozatím prokázaly kromě JAR v Botswaně, Hongkongu, Izraeli a Belgii.

Některé státy oznámily omezení cest z Jihoafrické republiky. Mluvčí WHO Christian Lindmeier však jménem organizace doporučil přijímat vědecky fundovaná opatření. Zdůraznil, že vůči omezení cestování existují výhrady.

Jihoafrický ministr zdravotnictví Joe Phaahla označil omezení cestování za neopodstatněná. Dosud podle něj není jasné, zda je nová varianta nakažlivější než jiné.

Reklama

Výběr článků

Načítám