Hlavní obsah

Obavy z omikronu v Nizozemsku. Z JAR přiletěly desítky lidí s koronavirem

Přes 60 cestujících, kteří v pátek přiletěli ve dvou letadlech z Jihoafrické republiky do Amsterodamu, má koronavirus, zjistily podle agentur Reuters a AFP nizozemské zdravotnické úřady. Nyní testují, zda se pasažéři nenakazili novou, nedávno objevenou, nakažlivější variantou omikron, kvůli níž řada zemí omezila cestování z jihu Afriky.

Foto: Social Media Photo Obtained By R, Reuters

Pasažéři čekají na letišti Schiphol na výsledky testů na koronavirus

Článek

Zhruba 600 cestujících v pátek dorazilo na amsterodamské letiště Schiphol dvěma lety společnosti KLM. Poté se museli několik hodin podrobovat testování kvůli obavám z nové varianty viru.

O té informovala ve čtvrtek Jihoafrická republika a později testy odhalily lidi infikované touto mutací i v dalších zemích, včetně jednoho případu v Belgii.

Nová varianta bude omikron. WHO ji řadí mezi znepokojivé

Koronavirus

Původní informace hovořily o tom, že mezi cestujícími z Kapského města a Johanesburgu by mohlo být až 85 pozitivních na koronavirus. V sobotu ráno úřady tento počet upřesnily a potvrdily, že testy prokázaly virus u 61 osob. Podle serveru DutchNews.nl se pasažéři museli údajně prokázat negativním testem, který nebyl starší 24 hodin, před nástupem do letadel.

„Cestující s pozitivním výsledkem testu budou umístěni do izolace v hotelu na Schipholu nebo poblíž,” uvedly zdravotnické úřady a dodaly, že se nyní snaží „co nejrychleji zjistit, zda se jedná o novou, znepokojivou variantu, nyní pojmenovanou omikron.”

Nová varianta covidu už je v Evropě

Zahraniční

Cestující si podle agentury Reuters stěžovali, že museli hodiny čekat na letištní ploše, než pro ně přijely autobusy. „Když byl můj let z Johanesburgu někde nad Čadem, Evropa propadla panice; když jsme přistáli, nesměli jsme vystoupit z letadla. Nenechají ani cateringový vůz přivézt nám vodu,” popsala na Twitteru novinářka New York Times Stephanie Nolenová, která byla na palubě jednoho z letounů.

Nizozemská vláda v pátek ráno zakázala veškerou leteckou dopravu z jižní Afriky. Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge uvedl, že cestující, kteří jsou již na cestě do Nizozemska, budou muset po příletu projít testem a karanténou.

Spojení s jihem Afriky přerušují i další země, popřípadě zpřísňují pravidla pro vstup na své území z oblastí, kde se nová mutace vyskytla. Do izolace na minimálně deset dnů musejí od pátku i Češi vracející se do Česka z pobytu v některých jihoafrických zemích.

Nová varianta koronaviru způsobující nemoc covid-19 se objevila v Jihoafrické republice a následně i v dalších zemích. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek zařadila tuto variantu, která nese vědecký název B.1.1.529, mezi znepokojivé.

Nizozemská vláda v pátek zároveň nařídila, že od neděle bude v zemi od 17:00 do 05:00 povinně uzavřena většina obchodů a také bary a restaurace. Vláda se tak snaží ulevit přetíženým nemocnicím. Nařízení bude platit nejméně tři týdny, oznámil premiér Mark Rutte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám