Hlavní obsah

USA zaútočily na Sýrii, torpédoborce odpálily desítky tomahawků

– Washington/Damašek • Aktualizováno

Spojené státy podnikly v noci na pátek masivní raketový útok na vojenskou základnu v Sýrii v odvetě za chemický útok na civilisty v provincii Idlib. Pentagon oznámil, že bylo v 02:40 SELČ z torpédoborců ve Středozemním moři vypáleno 59 střel Tomahawk s plochou dráhou letu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

USA zaútočily na Sýrii raketami TomahawkVideo: Reuters

 
Článek

Cílem byla základna syrských sil Šajrát na západě země. Tomahawky byly vypáleny z torpédoborců USS Porter a USS Ross na letouny, letecké kryty, skladiště, muniční sklady, systémy protiletecké obrany a radary.

Pentagon dodal, že důvodem útoku bylo „odradit syrský režim od dalšího použití chemických zbraní“. Mluvčí Bílého domu upřesnil, že základna, na kterou USA zaútočily, byla „přímo spojena s děsivým chemickým útokem“ na město Chán Šajchún, kde zemřelo více než 70 civilistů včetně dvou desítek dětí. [celá zpráva]

Podle Lékařů bez hranic byly při útoku použity nejméně dvě chemikálie, možná chlór a sarin. [celá zpráva]

První záběry zničené syrské základny

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„S vysokou mírou jistoty usuzujeme, že dřívější útok chemickými zbraněmi z tohoto týdne byl veden z této základny leteckými prostředky pod velením Asadova režimu. S podobně vysokou mírou jistoty usuzujeme, že Asadův režim při těchto útocích použil neurotoxin podobný sarinu,“ dodal zástupce Bílého domu.

Pentagon podle BBC uvedl, že útočící letadla vystopoval po rozboru kráteru vzniklého při úderu v Chán Šajchúnu.

Foto: Ford Williams, ČTK/AP

Americké námořnictvo odpaluje rakety Tomahawk na Sýrii z torpédoborce USS Porter ve Středozemním moři.

Základna srovnaná se zemí

Syrská vláda prostřednictvím státní televize útok odsoudila jako „agresi“ a bez dalších podrobností potvrdila, že na vojenskou základnu dopadlo „množství střel“.

Guvernér provincie Homs Talál Barází potvrdil, že zemřelo nejméně šest lidí, které označil za mučedníky, a podotkl, že základna sloužila k operacím proti radikálům z Islámského státu. Podle exilové organizace SOHR je základna zničena a mezi oběťmi je také syrský generál.

Spolupracovník stanice BBC Riam Dilati ze Sýrie na Twitteru napsal: „Vzbudil jsem se hrůzou. Zdálky jsem viděl základnu v ohni. Rakety pořád létaly. Pohyb sanitek neustává. Spousta zraněných. Na místo vyrazili lidé v autech, aby pomohli.”

Foto: DigitalGlobe/Courtesy U.S. Department of Defense, Reuters

Satelitní snímek letecké základny Šajrát v syrské provincii Homs.

Americký prezident Donald Trump v televizním vystoupení vyzval „všechny civilizované národy“, aby pomohly ukončit krvavý konflikt v Sýrii a terorismus různých podob. Syrského prezidenta Bašára Asada při tom označil za diktátora, který útočil chemickými zbraněmi na nevinné civilisty. K útoku Trump řekl, že ho nařídil kvůli „životně důležitému zájmu národní bezpečnosti“.

Pentagon doplnil, že před útokem včas varoval ruské vojenské velení, které Damašek na syrském bojišti aktivně podporuje.

Asad znovu v nemilosti

Trump už ve středu označil chemický útok v Chán Šajchúnu za odporný a dodal, že tento čin změnil jeho postoj vůči syrskému prezidentu Asadovi, o němž prohlásil, že selhal. [celá zpráva]

Naznačil přitom, že nebude sedět nečinně, když odsoudil rozhodnutí svého předchůdce Baracka Obamy v Sýrii vojensky neintervenovat ani poté, co byl použit chemický plyn proti civilistům v Ghútě. Trump prohlásil, že Obamovo rozhodnutí nasměrovalo vývoj událostí špatným směrem, a to nejenom v Sýrii, ale i jinde ve světě.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

USA přitom jen o pár dnů dříve prohlásily, že akceptují skutečnost, že je Asad syrským prezidentem a už netrvají na jeho odchodu. [celá zpráva]

Syrská vláda ovšem tvrdí, že v Chán Šajchúnu jedy nenasadila, a Rusko varovalo před předčasnými závěry.

Moskva útok odsoudila. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že bylo porušeno mezinárodní právo. Ministr zahraničí Sergej Lavrov použil termín provokace. Rusové požádali o nové mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Jedno se uskutečnilo už ve středu, kdy Rusko odmítlo návrh rezoluce předložené Francií, která nejenže útok odsuzovala, ale také ukazovala na vinu Asadova režimu.

Americký útok na syrskou základnu dodatečně podpořily Česká republika, Turecko, Izrael, Saúdská Arábie, Velké Británie, Japonsko, Austrálie či Polsko. Írán ho naopak odsoudil, Čína varovala před zhoršením situace.

Anketa

Souhlasíte s raketovým úderem USA proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada?
Ano
30,6 %
Ne
69,4 %
Celkem hlasovalo 20198 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám