Hlavní obsah

Svět je v šoku z chemického útoku v Sýrii. Politici mluví o válečném zločinu

– Idlb

Nejhorší chemický útok v Sýrii od roku 2013 vyvolal vlnu odporu a zděšení mezi politickými lídry celého světa. Úterní nálet na Chán Šajchún v syrské provincii Idlib, který je připisován syrským nebo ruským letounům, si vyžádal sto mrtvých včetně 11 dětí. Útok politici označili za válečný zločin a volají po potrestání viníků. Francie chce svolat Radu bezpečnosti OSN.

Foto: ČTK/AP

Turečtí záchranáři odvážejí zraněného z Chán Šajchúnu k ošetření.

Článek

Podle syrské organizace pro lidská práva (SOHR) útočila syrská nebo ruská letadla, která shodila toxický plyn. Podle původních informací mohlo jít o chlór, sle syrští záchranáři podle deníku The Guardian tvrdí, že skutečnost je zřejmě ještě horší. Příznaky totiž odpovídají toxičtější látce, zřejmě organofosfátu, jakým je například zakázaný nervový jed sarin. Lidé zasažení touto látkou bez podání protijedu umírají v křečích v důsledku obrny dýchacích svalů a zástavy srdce.

Armády obou zemí podíl na chemickém útoku popřely.

Na drastických záběrech z místa útoku jsou vidět jak mrtví, včetně malých dětí, tak zranění, kteří se zmítají v křečích ve snaze nadechnout se a od úst jim jde pěna.

Francouzský prezident François Hollande z útoku obvinil syrskou armádu stejně jako ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. „Syrský režim bude znovu popírat svou odpovědnost za tento masakr. Stejně jako v roce 2013 Bašár Asad sází na své spojence a domnívá se, že jedná beztrestně,” sdělil Hollande. Ayrault požádal o svolání mimořádného jednání Rady bezpečnosti OSN, která se sejde ve středu odpoledne SELČ.

Za „strašlivý” označil incident zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který řekl, že OSN chce, aby ti, kdo jsou za „chemický útok” odpovědní, byli jasně identifikováni.

Šéf britské diplomacie Boris Johnson upozornil, že pokud se potvrdí vina syrské armády, pak bude syrský režim obviněn z válečného zločinu. „Je třeba začít vyšetřovat a viníci musejí složit účty. Bombardovat vlastní občany chemickými zbraněmi je nepochybně válečný zločin,” řekl Johnson.

Bílý dům: Trestuhodné. A může za to Obama

Bílý dům útok hodnotí jako „trestuhodný” čin, který nelze pominout. Mluvčí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa Sean Spicer přitom situace využil k dalšímu vymezení se proti exprezidentovi Baracku Obamovi. „Odporné činy”, odehrávající se v Sýrii, jsou podle něj důsledkem „slabosti” Obamovy administrativy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na sociálních sítích se objevilo video s údajným chemickým útokem v IdlíbuVideo: Reuters

Turecko chce, aby organizace odpovědné za kontrolu používání chemických zbraní začaly případ okamžitě vyšetřovat. Vyzvalo všechny, kdo mají vliv na syrský režim, aby přinutili syrskou vládu přestat porušovat příměří.

Podle Ankary syrská vláda zjevně porušila pravidla OSN pro chemické zbraně. Asi 15 raněných bylo podle tureckých zdrojů převezeno k ošetření do Turecka, kde je zdravotníci nejprve dekontaminovali mimo nemocnici.

Foto: ČTK/AP

Zdravotníci poskytují první pomoc otráveným

Vyšetřovatelé OSN pověření objasňováním válečných zločinů oznámili, že zjišťují okolnosti útoku chemickými zbraněmi v Idlibu a zprávu o následném útoku na zdravotnické zařízení, do nějž byly sváženi ranění. Pokud se obojí prokáže, jde podle OSN o "válečný zločin a vážné porušení lidských práv".

Nejhorší útok od roku 2013

Lékař, který ošetřoval raněné z Chán Šajchúnu, řekl, že šlo zřejmě o nejhorší chemický útok od roku 2013. Tehdy u Damašku zemřely stovky lidí a USA začaly připravovat odvetnou akci.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Omývání vodou jako první pomoc pro jednoho ze zasažených

Asadův režim se jí vyhnul, když přistoupil na ruský návrh vzdát se svých chemických zbraní. Asi 1300 tun těchto látek bylo pak ze Sýrie pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyvezeno a zlikvidováno. OPCW k úternímu útoku sdělila, že její skupina „ze všech dostupných zdrojů získává důkazy”.

Barely s chlórem

Chemické útoky v Sýrii pokračovaly i po vyvezení těchto zbraní. Do loňska OSN a OPCW předložily čtyři dokumenty, které obviňovaly syrský režim z chemických útoků. Letos v únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o Aleppo na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že svět musí Sýrii přinutit „zcela a definitivně se vzdát chemických zbraní”. Úterní útok ho „šokoval”.

Útok odsoudila také šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Řekla, že se neví, kdo útok spáchal, ale že odpovědnost za své občany má vždy vláda dané země. Poznamenala také, že „beztrestnost nepřichází v úvahu”. Navíc podle ní možná není náhoda, že podobný útok se stal ve chvíli, kdy v Bruselu začíná rozsáhlá mezinárodní konference o budoucnosti Sýrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám