Hlavní obsah

Žádnou tajnou továrnu na chemikálie v Idlibu nemáme, odmítli vzbouřenci tvrzení Rusů

– Moskva/Washington/Bejrút

Syrská povstalecká skupina působící v Idlibu odmítla tvrzení ruského ministerstva obrany, že úterní tragédie v Chán Šajchúnu způsobil zásah tamní vzbouřenecké tajné výrobny chemické munice. Podle Rusů odtamtud unikly chemikálie, které zabily několik desítek lidí včetně dětí. Podle velitele povstalců je to lež.

Foto: ČTK/AP

Zdravotníci poskytují první pomoc otráveným.

Článek

„Každý viděl letadla, která bombardovala plynem,“ řekl agentuře Reuters velitel Svobodné idlibské armády Hasam Hadž Ali. Podle něj terčem nebyla ani vojenská postavení vzbouřenců: „Všichni civilisté v oblasti vědí, že tam nejsou žádné vojenské posty nebo místa výroby (zbraní). Opozice není schopna vyrábět tyto látky.“

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nálet podniklo syrské letectvo a zasáhlo dílnu, kde radikálové vyráběli chemické zbraně. „Ve skladu byla umístěna dílna, jejímž úkolem bylo vyrábět granáty s jedovatými látkami,“ řekl mluvčí obrany, generál Igor Konašenkov. Podle něj radikálové vyrobené chemické granáty dodávali do Iráku. [celá zpráva]

Sýrie popřela použití jedovatého plynu. Zdůraznila, že její armáda nepoužívá chemické zbraně. V prohlášení pro státní tiskovou agenturu SANA dodala, že vzbouřenci „vyrobili falešné obvinění proti ozbrojeným silám Syrské arabské republiky“.

Zatím není známo, jaká látka byla použita. Na záběrech jeden ze záchranářů říká, že šlo o nervový plyn, zřejmě organosulfát, jakým je například sarin. Z těl obětí totiž nebyl cítit chlór, zorničky měly zúžené a pomáhal jim atropin. Jiní ale mluvili o oblaku chlóru.

Západ viní Asada

Západ připisuje útok, který si podle posledních informací exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii vyžádal 72 obětí, režimu Bašára Asada. Britský ministr zahraničí Boris Johnson ve středu řekl, že „všechny důkazy“ ukazují, že chemický útok podnikl syrský režim „s plným vědomím, že používá při barbarském útoku na svůj vlastní lid zakázané zbraně“.

Ostrá slova volil i libanonský premiér Saad Harírí, který se účastní konference o budoucnosti Sýrie: „Do Bruselu dnes každý přijel, aby tu udělal prohlášení. Ale režim už své prohlášení udělal v Sýrii. Bohužel nikdo nemá odvahu něco proti tomu režimu udělat.”

Nejasný postoj Bílého domu

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer řekl, že útok, při němž kromě mrtvých byly poleptány stovky dalších lidí, „nemůže být v civilizovaném světě ignorován“. Část viny ale připsal předchozí americké vládě Baracka Obamy, která byla v otázce Sýrie „slabá a nerozhodná“. I prezident Donald Trump řekl, že jeho předchůdce nic neudělal, když Bašár Asad v roce 2013 překročil Obamou vytyčenou hranici a použil chemické zbraně. Pak se jich ale Sýrie vzdala a nechala je za mezinárodního dozoru zlikvidovat.

Jaká bude americká reakce, není jasné, Spicer o tom odmítl mluvit. „Budeme o tom mluvit brzo,“ řekl jen podle listu The Washington Post. Přestože současná administrativa Obamovi vyčítá, že v Sýrii výrazněji vojensky nezasáhl, nedávno dala najevo, že změní strategii a už nebude trvat na Asadově odchodu. Nově by o něm měl rozhodnout syrský lid. To se ale nelíbí vzbouřencům, kteří vždy požadovali Asadův odchod. [celá zpráva]

Úterní chemický útok v provincii Idlib ukázal, že v Sýrii se dál dějí válečné zločiny a často je porušováno mezinárodní humanitární právo, řekl generální tajemník OSN António Guterres po příchodu na středeční konferenci o pomoci a budoucnosti Sýrie: „Je třeba věc jednoznačně vyšetřit, abychom se zbavili veškerých pochybností. Odpovědnost je nutné vyvodit na základě tohoto vyšetřování.” Vinu ale nikomu nepřipsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám