Hlavní obsah

V Sýrii byly použity dvě chemické látky, tvrdí Lékaři bez hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběti útoku v syrském Chán Šajchúnu vykazují symptomy nasazení dvou různých chemických látek. Ve středu o tom informovala organizace Lékaři bez hranic, která v Sýrii pomáhá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují zraněné děti po chemickém útoku v IdlibuVideo: Reuters

 
Článek

Pacienti byli rozvezeni do několika nemocnic, část byla přijata v zařízení v Báb Al-Hawa zhruba sto kilometrů severně od Chán Šajchúnu.

„Osm pacientů přijatých v této nemocnici vykazovalo symptomy odpovídající působení neurotoxinu, jako je kupříkladu nervový plyn sarin. Pacienti měli mimo jiné zúžené zorničky, svalové křeče a mimovolné vyprazdňování střev,“ uvedli Lékaři bez hranic, kteří poskytovali nemocnici protilátky i ochranné oblečení pro zdravotnický personál urgentního příjmu.

Foto: Reuters

Oběti útoku v syrském Chán Šajchúnu

Členové Lékařů bez hranic navštívili i další nemocnice, kde byly oběti přijaty. „Tyto týmy poté uvedly, že oběti byly cítit po bělících prostředcích, což nasvědčuje tomu, že tito pacienti byli vystaveni chlóru,“ uvedli lékaři v tiskové zprávě a dodali: „Tyto zprávy silně napovídají tomu, že oběti útoku v Chán Šajchúnu byly vystaveny alespoň dvěma různým chemickým látkám.“

Nálet z úterního rána si vyžádal sedm desítek mrtvých a desítky dalších zraněných. Západ viní z útoku síly syrského prezidenta Bašára Asada, který nasazení chemických látek popírá. Rusko uvedlo, že jed unikl z bombardované továrny na okraji města, ale místní povstalci popírají, že by tam nějaká byla a toto tvrzení nepřijaly ani západní vlády. Francie navrhla Radě bezpečnosti přijmout rezoluci, která útok odsuzuje a ukazuje na Asada. Moskva takový návrh označila za nepřijatelný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám