Hlavní obsah

Svět už Lavrova ignoruje, v Ženevě mluvil do prázdného sálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Ženeva

Rusko se musí postavit nebezpečí, že se na Ukrajině objeví jaderné zbraně, prohlásil v úterý ministr zahraničí Sergej Lavrov přes videozáznam směrem k prázdnému sálu na Konferenci o odzbrojení v Ženevě. Řekl to dva dny poté, co si Bělorusko, které sousedí se státy NATO, odsouhlasilo možnost rozmístění jaderných zbraní na svém území.

BEZ KOMENTÁŘE: Delegáti na ženevské konferenci hromadně opustili sál, když přes videohovor začal mluvil LavrovVideo: AP

 
Článek

Většina delegací v Ženevě Lavrovův projev bojkotovala. Jeho předem nahraný videoprojev na Konferenci o odzbrojení téměř nikdo nesledoval. Projev byl virtuální, protože kvůli sankcím na svou osobu ruský ministr zahraničí nemohl do Švýcarska odcestovat.

Foto: Pool, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovoří k delegátům Konference o odzbrojení v Ženevě. Už ho ale nikdo neposlouchá, sál je prázdný.

Kromě Konference o odzbrojení měl Lavrov vystoupit na jednání Rady OSN pro lidská práva.

Podle Lavrova Západ nesmí budovat vojenská zařízení v zemích bývalého Sovětského svazu. Šéf ruské diplomacie, jehož citovaly ruské tiskové agentury RIA a TASS, rovněž uvedl, že Moskva považuje za nepřijatelné, aby některé evropské země ve svých zemích hostily americké jaderné zbraně.

Cíl pro úterý? Obklíčit Mariupol, řekl Pušilin

Zahraniční

Ukrajina podle Lavrova údajně disponuje sovětskou jadernou technikou, a proto Rusko musí použít „všechny prostředky” k tomu, aby jí zabránilo podobné zbraně vyvinout.

Bělorusko může

Bělorusko oznámilo, že si v referendu odsouhlasilo možnost rozmístění ruských jaderných zbraní na svém území. Vzhledem k tomu, že Bělorusko sousedí se třemi státy NATO (Polsko, Litva, Lotyšsko), mělo by NATO podle Lavrovovy logiky právo vpadnout do Běloruska v rámci prevence nebezpečí.

Raketomety proti obytným čtvrtím a škole. Ruská armáda se neštítí ničeho

Válka na Ukrajině

Na stejném fóru jako Lavrov hovořil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který obvinil Rusko, že na Ukrajině spáchalo válečné zločiny.

„Nic nemůže ospravedlnit ostřelování obytných budov, školek, sirotčinců, nemocnic, autobusů a sanitek, před ostřelováním prchají miliony lidí,” řekl prostřednictvím videa Kuleba.

Reklama

Výběr článků

Načítám