Hlavní obsah

Rubl prudce padá, zboží v Rusku raketově zdražuje

Rusko čelí po západních sankcích kvůli válce proti Ukrajině prudkému propadu rublu. Americký dolar se v úterý obchodoval za 154 rublů, historická minima se obnovují každým dnem.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prezident Vladimir Putin v úterý podepsal krizový balík sociálně-ekonomických opatření na podporu občanů a byznysu, v jehož rámci se například zjednodušují státní zakázky či zavádějí tzv. úvěrové prázdniny. Ti, jejichž příjem klesl o více než 30 procent, si budou moci odložit úvěrové splátky.

Řada společností z centrálního Ruska kvůli politice bank odmítá dodávat potraviny a nejnutnější zboží do vzdálených regionů. Otázku je potřeba řešit na federální úrovni, prohlásila na online zasedání na podporu podnikatelů jakutská byznys ombudsmanka Albina Kyčkinová.

EU se shodla na dalších sankcích. Dopadnou i na Bělorusko a Rusy ve Švýcarsku

Válka na Ukrajině

„V situaci, kdy potřebujeme levné peníze, banky začínají přehodnocovat už poskytnuté úvěry. Pro náš region je životně důležité řešit zásobování severní (mořskou) cestou a vytvořit zelený koridor na federální úrovni,“ citoval ji portál Sakha News.

Jak dále napsal tento zdroj, podle většiny ruských ochránců práv podnikatelů bylo zavedení 20procentní klíčové sazby nejtěžším úderem pro ruské regiony bez ohledu na jejich zeměpisnou polohu. Některé proto požadují osvobodit podnikatelský sektor od daně z nemovitostí a zavést moratorium na tarifní platby za elektřinu.

Podle kusých zpráv, které lze ještě získat z nezávislých ruských webů, v Rusku prudce zdražily čínské automobily, a to o 260 až 360 tisíc rublů. Jejich cena podle webu ixbt.com „dosahuje nebeských výšin“, modely se základním vybavením nejsou. „Oficiální ceny nemáme vůbec, nové vozy nejsou, prodáváme jen to, co je ve skladech. Obchoduje se intuitivně, vychází se z plus dvaceti procent,“

řekl serveru jeden z prodejců.

Rusko brzy přestane platit, soudí agentura Fitch

Válka na Ukrajině

Emigrační vlna

Nezávislý právní portál informoval, že se ceny v Rusku tento měsíc zvyšují v průměru o třicet procent. Týká se to potravin, léků, alkoholu i dalších komodit. Velmi podstatně se v důsledku západních sankcí zdražuje povinné ručení na automobily, uvedl tento zdroj. Poslední mobily Apple iPhone na trhu stojí až 300 tisíc rublů (při kurzu platném ve středu zhruba 57 tisíc korun).

Roste občanská nesvoboda, jsou blokovány sociální sítě a řada webů, Rusko se postupně připravuje na přechod na vlastní vnitřní internet. V obavách z takových podmínek se už počátkem měsíce zvedla nová vlna emigrace z Ruska. Lidé se snažili vycestovat hojně přes Jerevan a následně Gruzii, ázerbájdžánskou metropoli Baku, Istanbul nebo kazachstánský Nursultan.

Rusko má ještě měsíc. Pak zkrachuje jako Venezuela, spočítali bankéři

Válka na Ukrajině

„I kdyby válka na Ukrajině brzy skončila, nejsou žádné důvody myslet si, že by život v Rusku byl poté snadnější. Že by nenásledovaly represe proti zbytku novinářů, že by se neprojížděly sociální sítě a nehledali se ti, co psali cokoliv o válce, že by (pracovníci bezpečnostních složek) nechodili k lidem domů tak, jako to bylo po demonstracích na podporu Navalného. To je hlavní důvod, proč odjíždím,“ řekl minulý týden serveru Meduza 29letý Moskvan Valerij.

„Bojím se, že mého 35letého muže donutí jít do války, to ale není naše válka. Proč mají naši muži za tohle umírat, nechápu,“ citoval stejný zdroj 31letou Viktoriji, která se nejvíce bála toho, že se její země zcela uzavře.

Reklama

Výběr článků

Načítám