Hlavní obsah

Rusko brzy přestane platit, soudí agentura Fitch

New York

Americká ratingová agentura Fitch v úterý snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o dalších šest stupňů, protože v důsledku mezinárodních sankcí považuje neschopnost země splácet své závazky za bezprostřední hrozbu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ratingová agentura Fitch už minulý týden posunula rating Ruska do neinvestiční kategorie, stejně jako další americká agentura Moody's. Nyní došlo k dalšímu snížení o šest stupňů, protože dle Fitch hrozí, že země nebude schopna splácet své dluhy. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruské finanční trhy se ocitly v chaosu kvůli sankcím uvaleným na Moskvu za invazi na Ukrajinu, která je největším útokem na evropský stát od druhé světové války. Evropská unie, Británie a Spojené státy zavedly sankce mimo jiné na ruské banky včetně té centrální a v úterý oznámily snahu postupně přestat s dovozem ropy a plynu z Ruska. Ruský trh zároveň opouští řada velkých firem.

Čeští programátoři Rusům ukazovali, co se opravdu děje na Ukrajině. Zaútočili na ně hackeři

Bezpečnost

„Další vystupňování sankcí a návrhy, které by mohly omezit obchod s energiemi, zvyšují pravděpodobnost politické reakce Ruska, která by zahrnovala přinejmenším selektivní nesplácení závazků při státním dluhu,“ uvedla v úterním prohlášení agentura Fitch.

Ta minulý čtvrtek snížila rating Ruska na známku B, neboli vysoce spekulativní. V úterý se hodnocení posunulo dál do neinvestičních vod na známku C, píše Reuters. Tato známka je jen jeden stupeň nad neplněním závazků.

Rusko má ještě měsíc. Pak zkrachuje jako Venezuela, spočítali bankéři

Válka na Ukrajině

Fitch také tento týden oznámila, že přeruší obchodní aktivity v Rusku. Kromě západních sankcí za válku na Ukrajině společnost krok zdůvodnila i obavami z nových ruských zákonů proti šíření informací, které vláda označí za falešné. Už o víkendu informovala o rozhodnutí odejít z Ruska konkurenční agentura Moody's.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám