Hlavní obsah

Rozdělí demokraty opět svár o Sanderse?

Právo, Jiří Roškot

Náhlé zmrtvýchvstání exviceprezidenta Joea Bidena a nevídaný obrat, kterého v prezidentských primárkách demokratů dosáhl, vrátily otázku, do jaké míry se o to zasloužil sám, nebo se o to postaralo i manévrování špiček strany proti levicovému senátorovi Berniemu Sandersovi.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Senátor Bernie Sanders (vlevo) a bývalý viceprezident Joseph Biden při únorové televizní debatě v jihokarolínském Charlestonu.

Článek

„Zdá se, že letos Sanders čelí týmž silám, které kladly odpor jeho kampani před čtyřmi lety,“ píše konzervativní webový časopis The Federalist.

Zatímco před čtyřmi lety se stal nečekaně vážnou výzvou výrazně favorizované Hillary Clintonové (v primárkách získal 43 procent hlasů), je i tentokrát rivalem oblíbence stranické centrály, politika středu Bidena.

Sanders je v pohledu na volný obchod Trump v bleděmodrém

Ekonomika

Bidenovy matné výkony v prvních třech kolech soupeření uchazečů establishment demokratů pořádně vyděsily, a to do chvíle, než Jižní Karolína a 14 primárek v „superúterý“ 3. března všechno změnily. Ke slovu přišli poprvé ve velkém Afroameričané, kteří tíhnou k Bidenovi, jenž v Bílém domě zastupoval jejich stále oblíbeného Baracka Obamu, a nové sociální skupiny. Teď už Biden v zisku delegátů letního nominačního sjezdu vede, ale na jeho „trhák“ se čekalo.

Biden se přiblížil vítězství v primárkách. Sanderse porazil ve čtyřech státech

Amerika

Biden bodoval i v úterý, kdy se rozhodovali demokraté v dalších šesti státech, vyhrál ve čtyřech včetně důležitého Michiganu.

Média přesto spekulují o tom, co podle nich mělo Sanderse zastavit na počátku, i teď.

Je to komplot?

Proč prý třeba šéfka Sněmovny Nancy Pelosiová zdržovala začátek impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa v Senátu, až se řízení konalo těsně před prvními primárkami v Iowě, a Sanders musel místo kampaně trčet v Senátu? Nebo proč další uchazeči o nominaci, exstarosta Pete Buttigieg a senátorka Amy Klobucharová, nezkusili svou možná poslední šanci v „superúterý“, ale místo toho odstoupili a podpořili Bidena?

Sanders a Biden odřekli kvůli koronaviru kampaň v Ohiu

Koronavirus

Je ovšem pravda, že Sandersova agenda reformy bank, sázky na zelenou energii, dostupnost lékařské péče či bezplatné studium na státních vysokých školách zní na americké poměry většině jako revoluce, o níž senátor i mluví, a nevěří, že jeho program je reálný. Navíc podle sondy Gallupova institutu 55 procent dotázaných straší, že si Sanders říká socialista.

Analýza: senátor Hillary hlasy neubral

Sanders se sice pokouší poukázat na polovičatosti v Obamově politice, ale nechce si proti sobě „obamovce“ popudit. Dost na tom, že v roce 2012, když Obama obhajoval úřad, se mu chtěl Sanders postavit v primárkách, protože podle něj byl v sociálních věcech příliš kompromisní.

V republikánských primárkách získal Trump všechny delegáty

Amerika

Vedení strany tehdy senátora nakonec přemluvilo, aby to nedělal a Obamu neoslaboval. Má se sklonit i teď, aby se vyhnul nálepce rozbíječe strany? Clintonová po své prohře s Trumpem v roce 2016 totiž tvrdila, že rivalita Sanderse v primárkách ji ve volbách stála hlasy. „Jeho voliči se pro ni ve volbách vyslovili poměrně výrazně,“ zní ale závěr analýzy Centra pro politiku Virginské univerzity.

Výběr článků

Načítám