Hlavní obsah

Ukrajina získala nové HIMARSy

Ukrajina získala od Spojených států další čtyři salvové raketomety HIMARS. „Čtyři HIMARSy dorazily na Ukrajinu,“ potvrdil v pondělí ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Kyjev podle něj nově obdržel také německé raketomety MARS II, přesný počet agentury neuvedly.

Foto: Foto Profi media.cz

Ve zničeném a okupovaném Mariupolu je více než dva měsíce po úplném obsazení města invazními jednotkami voda stále na příděl.

Článek

Ruské ministerstvo obrany týž den prohlásilo, že ruská vojska zničila dva systémy HIMARS u Charkova. Ruské rakety prý také zasáhly protilodní raketový systém Harpoon v Oděské oblasti, napsala RBK.

Invazní síly se nově soustředí na jih země. Shromažďují proto pro případ pozdějšího útoku větší počet jednotek na okupovaném Krymu, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Rusové dočasně zastavují postup na Slovjansk, přesouvají jednotky do Záporoží

Válka na Ukrajině

Ukrajinské úřady apelují na občany, aby se včas evakuovali z jižních regionů, zejména z Chersonské oblasti, kde jsou mnohé vesnice už prakticky vylidněné a neobyvatelné, a také z okolí Mykolajivu. V tomto městě se po víkendovém ostřelování musela zcela uzavřít nemocnice poskytující akutní péči a nové traumacentrum. Podle tvrzení Natalji Humenjukové, vedoucí tiskového střediska jižního křídla ukrajinské obrany, „Rusko netypicky používá při ostřelování Mykolajivu systémy S-300 určené k zásahu vzdušných cílů“. Při dopadu na povrch má tato raketa násobně zničující účinky a vyvolává výrazně větší tlakovou vlnu, uvedla Humenjuková.

Nová bezpečnostní opatření kvůli možnému útoku od pondělního dne zavedl Kyjev. V ukrajinské metropoli se během varování před vzdušným nebezpečím zastaví městská hromadná doprava, pasažéři se musejí uchýlit do nejbližšího krytu. Po dobu trvání nebezpečí se uzavřou všechny obchody. V nákupních střediscích byly zrušeny dětské koutky.

Američané obvinili Rusko z využívání „jaderného štítu“

Válka na Ukrajině

Zmocněnkyně: Zemřelo 358 dětí

Podle v pondělí zveřejněného údaje dosud během války na Ukrajině zahynulo 358 dětí, 693 jich bylo zraněno, 203 nezletilých se pohřešuje. Nuceně přemístěno nebo deportováno bylo 5700 dětí, uvedla Darja Herasymčuková, zmocněnkyně ukrajinského prezidenta pro práva dětí.

Ukrajinským úřadům se podle téhož zdroje od začátku války podařilo nalézt 4039 pohřešovaných dětí. O situaci na bojišti i na diplomatické scéně včera hodinu a půl telefonicky jednali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám