Hlavní obsah

Američané obvinili Rusko z využívání „jaderného štítu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spojené státy obvinily Rusko, že využívá největší ukrajinskou jadernou elektrárnu v Záporoží jako „jaderný štít“, protože do ní v podstatě umístilo vojenskou základnu. Ukrajinci nemohou logicky palbu opětovat, jinak by hrozila nukleární katastrofa, cituje agentura Reuters amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena.

Foto: Zaporizhzhya Npp, Reuters

Palba na jadernou elektrárnu v Záporoží

Článek

Šéf americké diplomacie Blinken uvedl, že jsou Spojené státy „hluboce znepokojeny“ tím, že Záporožská elektrárna, poblíž které Rusové v březnu stříleli nebezpečně blízko, je nyní ruskou vojenskou základnou využívanou k ostřelování nedalekých ukrajinských sil.

Rusové dočasně zastavují postup na Slovjansk, přesouvají jednotky do Záporoží

Válka na Ukrajině

„Ukrajinci samozřejmě nemohou palbu opětovat, aby nedošlo ke strašlivé nehodě v jaderné elektrárně,“ řekl Blinken novinářům po pondělních jednáních o nešíření jaderných zbraní v OSN v New Yorku.

Ruští vojáci po ostřelování obsadili jadernou elektrárnu v Záporoží

Válka na Ukrajině

Bezohledné chování ruských sil označil Blinken za novou úroveň „lidského štítu“, a to „jaderného štítu“.

Ze Záporožské jaderné elektrárny Rusko odpaluje rakety, tvrdí šéf energetické firmy

Evropa

Náměstek ukrajinského ministra zahraničních věcí Mykola Točickij na jednáních v New Yorku prohlásil, že „k zabránění jaderné katastrofě jsou zapotřebí důrazné společné akce“.

A vyzval mezinárodní společenství, aby „uzavřelo nebe“ nad ukrajinskými jadernými elektrárnami systémy protivzdušné obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám