Hlavní obsah

Putin nabízí spojencům nejmodernější zbraně, na Ukrajině přitom zabíjí šrotem

– Moskva

Vládce Kremlu Vladimir Putin v pondělí na fóru Armija 2022 u Moskvy vyzdvihl partnerství Ruska se zeměmi Latinské Ameriky, Asie a Afriky, jimž je připraven poskytnout nejmodernější zbraně od obrněných vozidel až po bezpilotní letouny. Experti přitom poukazují na fakt, že Rusku moderní vojenská technika chybí a na Ukrajinu například musí posílat zastaralé sovětské tanky T-62 z 60. let.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na fóru Armija-2022 poblíž Moskvy

Článek

„Jsme připraveni poskytnout našim spojencům nejmodernější druhy zbraní,“ prohlásil v pondělí Putin na konferenci. „Od ručních zbraní přes obrněná vozidla a dělostřelectvo po bojové letectvo a bezpilotní letouny,“ vyjmenoval. „Skoro všechny byly použity více než jednou v reálných bojových operacích,“ uvedl.

„Mnohé slibné prototypy ruských zbraní jsou roky a desetiletí před těmi zahraničními a výrazně překonávají jejich vlastnosti,“ tvrdil Putin. Nejnovější model samopalu Kalašnikov PPK-20, který podle jeho výrobce nenajde konkurenci ještě 20 let, mají ruští vojáci teprve obdržet, napsal k tomu server ruského deníku Komsomolskaja pravda.

Fórum Armija 2022, pořádané ruským ministerstvem obrany, se podle vyjádření rezortu zaměřuje na „posílení vojenské spolupráce se spojenci Ruska a rozšíření vojensko-průmyslového komplexu“. Klade si také za cíl „podporu vlasteneckého ducha a národní hrdosti občanů Ruské federace“.

Máte mužný charakter, nadbíhá Putin vůdcům

„Chci zdůraznit, že Rusko se zasazuje o co nejširší rozvoj vojenské a technické spolupráce. Nyní v podmínkách vznikajícího mnohopolárního světa je to mimořádně důležité,“ dodal vůdce Kremlu. Rusko si podle něj velice cení toho, že má hodně spojenců, partnerů, shodně uvažujících států na různých kontinentech.

„Jsou to státy, které se neklaní takzvaným hegemonům, jejich vůdci projevují opravdu mužný charakter,“ zalichotil představitelům zemí, které s Ruskem po jeho agresi na Ukrajině nepřerušily kontakt.

Další miliardy a vojenské vybavení. Británie a Dánsko schválily novou pomoc Ukrajině

Zahraniční

Nabídkami zbraní zřejmě Putin reaguje na soustavnou vojenskou pomoc Západu Ukrajině. Kterým zemím by Rusko konkrétně poskytlo vojenskou pomoc a jaké by měla podmínky, neuvedl.

V Evropě se za největšího spojence Ruské federace počítá Bělorusko vedené diktátorem Alexandrem Lukašenkem. V Asii sice Čína zachovává vůči Rusku formální neutralitu, ale nepřerušila s ním například obchodní styky na rozdíl od zemí Západu. Severokorejský diktátor Kim Čong-un se také v pondělí zavázal k těsnější spolupráci s Ruskou federací. Za další spojence lze považovat i Írán, z jihoamerických zemí například Venezuelu. V žádném ze zmiňovaných států nevládnou demokratické režimy.

Ruská technika na bojišti zrovna nezáří

Agentura Reuters upozornila, že západní vojenští experti očekávají nižší atraktivitu pro potenciální kupce ruské vojenské techniky. V posledních měsících totiž ruští okupanti na Ukrajině zaznamenali četné ztráty nejen na životech, ale právě i vojenské technice.

Na přelomu května a června expert Phillips O´Brien tvrdil, že ruský postup kvůli chybějícím tankům zpomaluje. Na Ukrajinu tehdy Rusko vyslalo prapor zastaralých sovětských tanků T-62.

Největší problémy ukrajinské obraně nečiní moderní sofistikovaná ruská výzbroj, nýbrž zasypávání fronty obrovským množstvím nepřesné, ale ničivé dělostřelecké munice ze sovětské éry, které má Rusko takřka neomezené množství.

Rusku chybějí tanky, tvrdí expert

Evropa

V první polovině srpna se také britská vojenská rozvědka nechala slyšet, že Rusko zřejmě nebude schopné plnit závazky exportu obrněných vozidel. Právě ty ale Putin jmenoval mezi technikou, kterou by spojencům poskytl.

Podle serveru Minusrus přišlo Rusko od začátku invaze k 15. srpnu 2022 o více než 4100 ozbrojených vozidel, 1800 tanků, skoro tisícovku kusů dělostřelectva a přes 200 letounů. Čísla nemusejí odpovídat skutečnosti, protože samotné Rusko ztráty takto podrobně neuvádí.

Reklama

Výběr článků

Načítám