Hlavní obsah

Rusku chybějí tanky, tvrdí expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden vyslalo Rusko na Ukrajinu prapor obstarožních tanků T-62 z šedesátých let. Podnítilo tím spekulace, jak je na tom s technikou. Profesor strategických studií z univerzity St. Andrews Phillips O´Brien se domnívá, že ruské armádě se nedostává právě tanků, a proto se její postup zpomaluje. Rozhovor s O´Brienem přinesl deník The Guardian.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Žena si prohlíží zničený ruský tank v Dmytrivce

Článek

Na Ukrajinu vyslaly ruské ozbrojené síly asi 1500 tanků z 2840, které měly aktuálně ve službě. Pentagon je podle svého sdělení z 26. května přesvědčen, že Rusko ztratilo skoro tisíc tanků, Ukrajinci uvádějí, že jich zničili přes 1350. I když by jich bylo jen 742, jak uvádí specializovaný web Oryx, který dokumentuje ztráty podle fotografií, stejně by platila O´Brienova slova: „Jsou to ohromné ztráty“.

Na nedostatek tanků také ukazuje fakt, že klesá počet jejich ztrát. Třídenní průměr nahlášených zničených tanků nepřítele činil na konci dubna skoro třicet zničených strojů, od 12. května nikdy nepřesáhl 15 a nyní se pohybuje mezi pěti až deseti kusy. Skoro dvě třetiny ztrát nyní připadají na oblast Donbasu, kde probíhají nejtvrdší boje. K poklesu samozřejmě může přispět zlepšená taktika, kdy už Rusové nevysílají tanky bez podpory pěchoty, a vyloučit nejde ani to, že Ukrajinci jich už nedokážou tolik ničit.

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Evropa

Vyslání praporu s letitými tanky T-62 na Ukrajinu ale naznačuje, že Rusku docházejí modernější: „Rusové nemají u fronty takovou obrněnou sílu, jakou měli,“ uvedl O´Brien.

O´Brien pro to má několik vysvětlení. Rusové schopnosti svých tanků podle něj přeceňovali. Upozornil, že existuje mnoho záběrů, jak byly tanky ničeny ručními protitankovými raketami, přičemž některé už mají schopnost útočit shora na korbu, kde je pancíř nejslabší.

Ruské tanky mají zásadní konstrukční chybu, karusel s municí pod věží

Evropa

„Nejdůležitější ale je, že Rusko selhalo při zajištění vzdušné nadvlády, což je předpoklad pro efektivní vedení tankových bojů. Neprovádějí ani hlídky ve vzduchu ani blízkou podporu. Proto narážejí na značnou obrannou palbu (ukrajinského dělostřelectva)“, řekl. Když už ukrajinská bezpilotní letadla přímo tanky nezničí, mohou na ně navést palbu.

Protože Rusko přecenilo své schopnosti získat vzdušnou nadvládu a podcenilo schopnosti levných protitankových zbraní, podle něj „vidíme na Ukrajině poslední válku armády 20. století“.

„Když se podívám na Donbas, nevidím ten druh průlomu, který byste chtěli vidět v moderní obrněné válce. Chcete se dostat přes frontu a pak využít situace rychlým obklíčením nepřítele. Místo toho vidíme, že Rusové jsou schopni udělat průlom, ale pak jsou zastaveni,“ uvedl.

Postup Ruska v Severodoněcku ale podle něj ukazuje, že Kreml nemíní boje ukončit. Jistá naděje tu však je. „Pokud vytahují zastaralé vybavení, nebudou moci se svým současným přístupem pokračovat dlouho“, říká O´Brien.

Otázkou ale je, jestli jsou Ukrajinci schopni zahnat Rusy zpět. „Nepřekvapilo by mne, kdyby nás čekalo léto války na dálku, opotřebovávací boje, kdy se obě strany snaží zničit zdroje protivníka. Je tu ale jeden nadějný výstup - tento konflikt ukazuje, že jít do války je opravdu těžké. A může se stát, že se na to armády podívají a uvědomí si, že válka je plná ohromných rizik,“ dodal O´Brien, podle kterého Rusko dostatečně nevyhodnotilo rizika invaze. Jak však podotkl, „diktátoři mají obecně systémy, ve kterých jim říkají, co chtějí slyšet, a Putin to tak jasně měl“.

Reklama

Výběr článků

Načítám