Hlavní obsah

Putin a Obama v telefonátu podpořili úsilí o zahájení příměří v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Barack Obama v neděli v telefonickém rozhovoru ocenili nedávná jednání o Sýrii v Mnichově a podpořili úsilí zahájit v zemi zmítané občanskou válkou příměří. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Kremlu.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Barackem Obamou

Článek

Oba státníci se podle ruské strany shodli, že USA a Rusko zintenzivní diplomatickou i další spolupráci, aby byla naplněna dohoda z Mnichova, která hovoří o klidu zbraní a rozdělení rozsáhlé humanitární pomoci v Sýrii.

Ruský prezident prý během telefonátu rovněž hovořil o důležitosti vytvoření jednotné protiteroristické fronty. Američané stojí v čele koalice, která již od roku 2014 podniká nálety na islamistické cíle v Sýrii.

Rusko se do bombardování zapojilo loni na konci září. Moskva tvrdí, že její letecká kampaň míří rovněž na ozbrojence z Islámského státu a další extremisty.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Lidé v Halabu zjišťují rozsah škod po bombardování letectvem režimu prezidenta Asada.

Západ a někteří jeho spojenci ale Rusy obviňují z toho, že se terčem jejich náletů stávají i členové umírněné opozice. Ruské nálety ze vzduchu podporují syrské vládní vojáky, kterým se tak na bitevním poli za poslední týdny podařilo dosáhnout významných úspěchů.

V Mnichově se ve čtvrtek sešli zástupci 17 zemí včetně USA a Ruska poté, co byly minulý týden pozastaveny mírové rozhovory o Sýrii v Ženevě. Americký ministr zahraničí John Kerry následně uvedl, že bylo dohodnuto, že se během týdne pokusí účastníci jednání zajistit "ukončení nepřátelských akcí" v Sýrii a co největší rozšíření dodávek humanitární pomoci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám