Hlavní obsah

Začátek příměří v Sýrii do týdne? Mezinárodní skupina věří

Mnichov

V Sýrii by mělo být do týdne zahájeno příměří a umožněna rozsáhlá humanitární pomoc. Podle agentury Reuters se na tom shodla mezinárodní skupina na čtvrtečním jednání v Mnichově. Americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že tento plán nezahrnuje takzvaný Islámský stát (IS) ani další teroristické skupiny. Podle jeho německého protějška Franka-Waltera Steinmeiera se teprve v příštích dnech ukáže, zda budou všechny strany dohodu respektovat a zda má naději být převedena do praxe.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Obyvatelé syrského Halabu v jedné z kdysi výstavních ulic ve čtvrti aš-Šaar po bombardování vládním letectvem.

Článek

V Mnichově se ve čtvrtek sešli zástupci 17 zemí včetně USA a Ruska poté, co byly minulou středu pozastaveny mírové rozhovory v Ženevě. V bavorském velkoměstě měli vyjednavači za cíl dosáhnout možné shody na formě a časovém horizontu syrského příměří.

Podle Kerryho, který v noci na pátek po mnohahodinových rozhovorech předstoupil před novináře, bylo dohodnuto, že se během týdne pokusí účastníci jednání zajistit "ukončení nepřátelských akcí" v Sýrii a co největší rozšíření dodávek humanitární pomoci.

Obtížné, říká Rusko

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov podotkl, že zajistit praktické provedení tohoto plánu bude velmi obtížné. Pokud však všichni zásadní hráči využijí svůj vliv k tomuto účelu, může příměří do týdne začít, řekl. Ukončením náletů právě ruských letadel na Halab podmiňuje syrská opozice návrat k jednacímu stolu. Ženevská jednání by podle Lavrova a ostatních účasníků mnichovských rozhovorů měla pokračovat v nejbližším možném termínu.

Lavrov rovněž vyzval k tomu, aby koalice vedená USA a Rusko blíže koordinovaly své akce na syrském území. "Máme společného nepřítele," podotkl. Ruské letecké údery cílené na IS a radikální skupinu An-Nusra budou podle něho pokračovat.

Moskva podporuje režim Bašára Asada, který chce americká koalice odstranit, neboť jeho konec považuje za hlavní podmínku mírové budoucnosti země. Podle Lavrova však je iluze, že se s odchodem Asada něco v zemi změní k lepšímu.

Opozice si počká na činy

Mluvčí vyjednávací komise syrské opozice skupiny čtvrteční závěry jednání přivítal, uvedl však, že pro návrat opozice k vyjednávání bude důležité jejich převedení do praxe. "Pokud uvidíme činy a praktické provedení (dohody), velmi brzy se těšíme na viděnou v Ženevě," řekl mluvčí Sálim Muslát.

Mírové rozhovory o Sýrii začaly 29. ledna v Ženevě. Zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura je ale minulou středu pozastavil. Přerušení rozhovorů podle něj ovšem neznamená jejich selhání.
Syrská vládní delegace v této souvislosti obvinila syrskou opozici, že se pod tlakem Saúdské Arábie, Kataru a Turecka chtěla z jednání stáhnout. OSN prý proto raději volila přerušení rozhovorů, aby se tomuto kroku vyhnula. Podle opozice může za tento vývoj naopak syrský režim.
Rozhovory mají pokračovat 25. února.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám