Hlavní obsah

Půl roku do voleb, které zahýbou Evropou. Kdo může sesadit Macrona?

Paříž

Něco přes šest měsíců zbývá do klíčového souboje o Elysejský palác, jehož vítěze už politici hlavně v Evropské unii nervózně vyhlížejí. Ještě v červnu to vypadalo na odvetu francouzských prezidentských voleb z roku 2017. Dosavadní prezident Emmanuel Macron je zatím stále favoritem, ale seznam lidí, kteří by ho mohli porazit, se o něco rozrostl. Zde jsou tři kandidáti s reálnou šancí postupu do druhého kola.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Marine Le Penová

Marine Le Penová, předsedkyně Národního sdružení, které je mainstreamem označované za krajně pravicovou stranu, oznámila kandidaturu zkraje minulého roku.

Francouzská média hovoří o volbách jako o „plebiscitu“, který jednou provždy rozhodne o její budoucí relevanci. Minule Le Penová proklouzla do druhého kola, ve kterém ale téměř všichni nepostoupivší podpořili Macrona.

Orbán přijal Le Penovou. Podpořit ji před francouzskými volbami odmítl

Evropa

Třiapadesátiletá matka tří dětí jde do voleb s nacionalistickým návrhem na zrušení práva na naturalizaci sňatkem; je proti tomu, aby nefrancouzský občan mohl získal občanství země sňatkem s Francouzem či Francouzkou.

Zároveň je pro zrušení práva dětí migrantů narozených na francouzském území požádat si o občanství.

V případě zvolení prezidentkou chce také omezit přístup k rodinným přídavkům, na které by měli nárok pouze Francouzi.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Šéfka francouzské pravice Marine Le Penová triumfovala v evropských volbách.

O něco podobného se v devadesátých letech pokusila starostka za Národní frontu (předchůdce Národního sdružení) Catherine Megretová, soud ale její plán smetl ze stolu.

Le Penová v minulosti rovněž hovořila o vystoupení Francie z Evropské unie, schengenského prostoru a eurozóny.

V posledních letech už ji Francouzi vnímají čím dál více jako klasickou členku politického establishmentu, což by jí mohlo ubrat voliče.

Éric Zemmour

Známého novináře a provokatéra Érika Zemmoura katapultoval říjnový průzkum veřejného mínění na druhou příčku popularity možných prezidentských kandidátů hned za Macrona. Kandidaturu na pozici hlavy státu přitom dosud nepotvrdil.

Zemmour je ve Francii vnímán jako kontroverzní osoba, soudy byl už dvakrát odsouzen za podněcování rasové nenávisti.

Foto: Profimedia.cz

Kontroverzní francouzský novinář Éric Zemmour je novou hvězdou krajní pravice

Často varuje před „islamizací“ a „feminizací“ společnosti a v jeho rétorice lze spatřit náznaky teorie o takzvané „Velké výměně“.

Ta predikuje nahrazení tradičního evropského obyvatelstva nebílými imigranty, kteří tradiční křesťanskou kulturu pošlapou.

Značka Le Penová už netáhne. Krajní pravice ve Francii má novou hvězdu

Evropa

Zemmour rovněž řekl, že v případě, že by byl zvolen, zakázal by „nefrancouzská“ jména jako Mohammed nebo Kévin, protože jsou překážkou pro integraci do společnosti.

Xavier Bertrand

Dalším kandidátem, který má v tuto chvíli podle průzkumů poměrně silnou pozici, je někdejší pojišťovák a posléze dvojnásobný ministr Xavier Bertrand z Republikánské strany.

Macron varoval před nástupem progresivní levice

Zahraniční

Kandidaturu musí současný prezident regionu Hauts-de-France ještě potvrdit ve stranických primárkách.

Foto: Profimedia.cz

Kandidátem republikánů by mohl být Xavier Bertrand

Bertrand se stylizuje do role člověka, který chce sjednotit Francouze. Muž, dříve označovaný za „provinčního vidláka“, si fanoušky získal svou lidovostí.

Podle všeho bude doufat, že se mu podaří získat si hlasy těch, kteří se cítí být zrazeni elitou národa.

Prezidentský duel Macron vs. Le Penová je v ohrožení

Zahraniční

Mezi body jeho programu, který již nastínil, patří velká „sociální konference” za účelem jednání o mzdách, přehodnocení cíle snížit podíl jaderné energie na energetickém mixu země na 50 procent a zákaz salafismu (novodobého směru islámu).

Reklama

Výběr článků

Načítám