Hlavní obsah

Macron varoval před nástupem progresivní levice

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro časopis Elle vyjádřil názor, že se začínají vracet myšlenky, kterých se společnost už před časem zbavila. Nelíbí se mu například uvažování, které sociální problémy redukuje pouze na záležitost rasy nebo pohlaví.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron se v rozhovoru vymezil proti intersekcionalitě, tedy konceptu, který popisuje, jakým způsobem na sebe různé formy diskriminace působí.

Z prezidentových slov plyne, že tento způsob vnímání světa považuje za import, což se mu nelíbí. Příčiny sociálních nerovností podle něj nelze vykládat pouze optikou rasismu, či sexismu.

Prezidentský duel Macron vs. Le Penová je v ohrožení

Zahraniční

„Logika intersekcionality to všechno narušuje. Já se považuju za univerzalistu (upřednostňování obecných zájmů před dílčími). Neuznávám boj, ve kterém se každý odkazuje na svoji identitu a specifičnost,” vysvětloval Macron.

Je to kontraproduktivní, naznačil

Macron doslova řekl, že se francouzská společnost postupně „rasizuje”, což znamená, že se všem tématům dává rasový kontext.

Nelze všechny rozdělovat na základě barvy kůže, řekl 43letý prezident s dovětkem, že by dokázal vyjmenovat spoustu mladých bělošek z jeho rodného města Amiens na severu Francie, které musí rovněž čelit obrovským překážkám.

„Sociální problémy nelze chápat jen podle pohlaví a barvy kůže, ale také podle sociální nerovností,” apeloval Macron, který chce příští rok prezidentský mandát obhajovat.

Zatočte s islamisty, nebo zjednáme pořádek. Macronovi už hrozí i vojáci ve zbrani

Evropa

„Od tohoto přístupu jsme se v minulosti už osvobodili, a když teď zase začínáme kategorizovat lidi na základě jejich rasy, tak je tím v podstatě dáváme do domácího vězení,” pokračoval francouzský prezident. Nezvykle otevřené vyjádření hlavy státu zanedlouho převzala všechna hlavní francouzská média.

Předvolební balónek

Macronova slova doputovala i přes Lamanšský kanál, kde si rozhovoru pro Elle všimla zejména britská konzervativní média, která o podobných tématech s oblibou informují.

Šéf Macronovy strany vynadal vlastní kandidátce za fotku v hidžábu

Zahraniční

Deník The Times interpretuje prezidentovo varování jako snahu se profilovat jako ochránce tradičních francouzských hodnot, a tudíž alespoň částečně zastavit odliv pravicových voličů.

V nedávných regionálních volbách totiž Macronovo centristické hnutí En Marche utrpělo volební debakl, zatímco konzervativní republikáni si připsali několik důležitých vítězství.

Proti identitářské politice se vymezil i při dotazu na to, jak by se měly francouzské děti ve školách oblékat. „Já si myslím, že by se jak kluci, tak holky měli ve školách slušně oblékat. Cokoli, co nějak označuje vaši identitu, nebo co má za účel šokovat nebo vyčnívat, nemá ve škole místo,” řekl Macron.

Reklama

Výběr článků

Načítám