Hlavní obsah

Do Švédska se při evakuaci dostali dva muži, které země už jednou vyhostila

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Dva Afghánci byli ve středu zatčeni na švédském letišti Stockholm-Arlanda poté, co je do země přivezl evakuační let z Kábulu. Ukázalo se totiž, že byli v minulosti ve Švédsku odsouzeni a byl jim zakázán opětovný vstup do země. Informovala o tom švédská stanice TV4 a deník Dagens Nyheter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibánské jednotky blokují přístup ke kábulskému letištiVideo: Reuters

 
Článek

Na otázku stanice TV4, jak je možné, že oba odsouzení Afghánci přiletěli do Švédska evakuačním speciálem, odpověděla tisková mluvčí stockholmské police Carina Skagerlindová: „Myslím, že každý, kdo viděl obrázky z Kábulu a letiště si musí uvědomovat, že tam není jednoduché provádět hraniční kontroly.”

Kontrola dokladů na stockholmském letišti už zafungovala a přišlo se na to, že se na dva Afghánce vztahuje zákaz opětovného vstupu do Švédska.

USA zaútočily dronem Reaper v Afghánistánu

Svět

Podle švédského deníku Dagens Nyheter je oběma mužům pod 30 let. Jeden byl deportován v únoru 2019, poté co byl shledán vinným z krádeže. Druhý spáchal závažný drogový trestný čin a byl deportován v červnu stejného roku.

Foto: Profimedia.cz

Situace na letišti v Kábulu je nepřehledná

Švédský cizinecký zákon umožňuje porušení zákazu o vstup do země v případě, že jedinci hrozí v jeho domovině zásadní nebezpečí a může být považován za uprchlíka, nebo osobu potřebující ochranu.

Vzhledem k tomu, že je trestní rejstřík obou mladíků ještě delší, nedá se předpokládat, že by jim byl udělen azyl. Není tak jasné, co se s mladíky stane.

Exploze v Kábulu si vyžádala přes 180 obětí. Odpálil se jen jeden člověk

Zahraniční

Švédsko dosud z kábulského letiště evakuovalo 771 lidí, včetně všech lokálních pracovníků své ambasády.

Reklama

Výběr článků

Načítám