Hlavní obsah

Exploze v Kábulu si vyžádala přes 180 obětí. Odpálil se jen jeden člověk

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrteční sebevražedný útok u kábulského letiště si vyžádal nejméně 170 obětí z řad afghánských civilistů a další oběti z řad vojáků, uvedla stanice CBS News s odvoláním na nejmenovaného afghánského činitele. Úřady zatím novou bilanci nepotvrdily. Agentura AP předtím informovala, že počet mrtvých dosáhl 108. Zabiti byli i dva britští občané, uvedlo ministerstvo zahraničí v Londýně.

Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi, ČTK/AP

Afghánci zranění při atentátu u letiště v Kábulu

Článek

Zraněných jsou na dvě stovky. Americký prezident Joe Biden v reakci na atentát oznámil, že evakuace z letiště budou pokračovat.

Zástupci Pentagonu na páteční tiskové konferenci uvedli, že podle nich se u letiště odpálil pouze jeden sebevražedný atentátník, ačkoli původně zprávy hovořily o dvou explozích. „Nedomníváme se, že nastal druhý výbuch uvnitř nebo poblíž hotelu Baron, sebevražedný útočník byl pouze jeden,” řekl generál William Taylor. Podle něj je pochopitelné, že kvůli obrovskému zmatku na místě nebyly první informace přesné.

Turecko se zdráhá vypomoci Tálibánu s provozem kábulského letiště

Blízký a Střední východ

Bilance obětí teroristického útoku zveřejněné jednotlivými médii se od sebe velice liší. Afghánští činitelé varovali, že skutečný počet mrtvých bude zřejmě mnohem vyšší než dosavadní oficiální počty, protože některá těla mohli z místa výbuchů odnést příbuzní. Agentura Reuters s odvoláním na představitele kábulské nemocnice uvedla, že výbuchy zabily 79 Afghánců.

Zemřeli dva Britové a dítě

Britský ministr zahraničí Dominic Raab oznámil, že při útoku zemřeli dva britští občané a dítě dalšího Brita, další dva lidé s britským pasem utrpěli zranění. „Byli to nevinní lidé a je tragédie, že zahynuli rukou zbabělých teroristů, když se snažili své milované dostat do bezpečí do Spojeného království,” sdělil Raab.

Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že stále existuje reálná hrozba dalších teroristických útoků na letišti a že se americké jednotky snaží podniknout vše, co je v jejich silách, aby jim zabránily.

Tálibán původně hlásil nejméně 28 obětí z řad svých členů, později to ale mluvčí hnutí popřel a řekl, že při útoku nezemřeli žádní tálibové. Tálibán už dříve zdůraznil, že se atentát odehrál v místech, kde na bezpečnost dohlížejí američtí vojáci. Západní média ale připomínají, že Američané zajišťují bezpečný provoz samotného letiště, zatímco za jeho zdmi dohlíží na bezpečnost Tálibán.

Američané předali Tálibánu jména evakuovaných. Ten je hned zařadil na černou listinu smrti

Svět

„Tálibán neutrpěl žádné oběti. K incidentu došlo v oblasti, kterou mají pod kontrolou americké síly,” řekl BBC mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid. Nejmenovaný představitel Tálibánu přitom předtím agentuře Reuters sdělil, že hnutí ztratilo 28 svých lidí, tedy více než Američané.

Tálibové údajně dopadli strůjce z IS

Podle amerického generála Franka McKenzieho by teroristé hlásící se ke skupině Islámský stát-Chorásán mohli na letiště útočit raketami nebo bombami nastraženými v automobilech. „Děláme vše, co můžeme, abychom byli připraveni,” prohlásil šéf centrálního velení amerických ozbrojených sil a dodal, že USA sdílely některé zpravodajské informace s Tálibánem. Generál se zároveň domnívá, že tálibové „některým útokům zabránili”.

Bývalý novinář stanice Al-Džazíra Ahmad Zajdan na Twitteru napsal, že elitní jednotky Tálibánu už dopadly tři strůjce útoků, kteří se hlásí právě k IS-K. Světová média tuto informaci zatím nepotvrdila.

ANALÝZA: Kdo zabránil míru v Afghánistánu

Svět

Oblastí u kábulského letiště ve čtvrtek vpodvečer místního času otřásla exploze a následovala střelba. Na videu, které natočili afghánští novináři, poté byla vidět těla desítek obětí ležících v příkopu na okraji letiště, popsala agentura Reuters. K útokům se přihlásila odnož teroristické organizace Islámský stát, šéf Bílého domu prohlásil, že USA viníkům neodpustí a dopadnou je.

Útoky v pátek odsoudila i Rada bezpečnosti OSN a označila za hrozivé, že teroristé záměrně cílili na civilisty. Podle ní je třeba osnovatele útoku dopadnout a postavit před soud. Čin teroristů odsoudila také Čína, podle níž jsou útoky důkazem, že situace na místě je velmi komplikovaná a chmurná.

Reklama

Výběr článků

Načítám