Hlavní obsah

USA zaútočily dronem Reaper v Afghánistánu

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy na východě Afghánistánu s pomocí dronu podnikly v sobotu útok na chorásánskou odnož Islámského státu (IS-K). Oznámily, že „cíl byl zabit.” Dron Reaper zasáhl cíl, když byl v autě s dalším členem IS, uvedla agentura Reuters s odvoláním na úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky exploze u letiště v KábuluVideo: AP

 
Článek

„Podnikli jsme vzdušný útok proti plánovači IS-K. K náletu bez posádky došlo v provincii Nangarhár východně od Kábulu. Zdá se, že cíl jsme zabili a nejsou zprávy o civilních obětech,” uvedl podle CNN mluvčí armády Bill Urban.

Agentura Reuters uvedla, že dron Reaper odstartoval ze Středního východu a střela zasáhla auto, v němž měl jet osnovatel útoku a další člověk. Oba jsou mrtví.

Bezpilotní letoun Reaper
Stroj označený nakonec jako MQ-9A Reaper unese nejen mohutnější výzbroj čtyř střel Hellfire, ale turbovrtulový motor mu zajistil rychlost přesahující 400 km/h.
Reapery byly s úspěchem používané k útokům na islámské fundamentalisty. Nasazeny byly především na afghánsko-pákistánských hraních, kde se používaly k útokům na domy, tábory a úkryty muslimských radikálů. Často létají ve dvojici, kdy první slouží jako stopař a druhý útočí.
Střely vypálené z bezpilotních letounů z této rodiny zabily šéfa pákistánského Tálibánu Bajtulláha Mehsúda a v roce 2011 v Jemenu radikálního amerického duchovního Anwara Awlakiho.

Právě IS-K se přihlásil ke čtvrtečnímu útoku, při němž bylo v davu u kábulského letiště zabito nejméně 170 civilistů a 13 vojáků.

Chorásánští islamisté jsou považováni za vůbec nejnebezpečnější a nejextrémnější džihádistickou militantní skupinu v Afghánistánu. Většina těchto džihádistů (několik tisíc) se skrývá právě v provincii Nangarhár, píše stanice BBC.

Exploze v Kábulu si vyžádala přes 180 obětí. Odpálil se jen jeden člověk

Zahraniční

Americký prezident Joe Biden posléze uvedl, že USA džihádisty, kteří za útokem stojí, dopadnou. „Nezapomeneme a neodpustíme. Budeme vás pronásledovat a zaplatíte za to,” řekl.

Mluvčí Bílého domu v pátek uvedla, že mají informace, že by mohlo dojít k dalšímu útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky exploze u letiště v KábuluVideo: AP

Ve čtvrtek teroristé u kábulského letiště zaútočili v době, kdy vrcholí evakuace spolupracovníků ze země. Pentagon uvedl, že v davu lidí, kteří před letiště čekali, se odpálil jeden člověk. Zemřelo přes 180 osob, většina z nich civilisté. Původně se uvádělo, že zemřelo i téměř 30 tálibánců, kteří před letištěm hlídkují, později to ale Tálibán popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám