Hlavní obsah

Přestěhujte se do Ruska, vyzval Zelenskyj proruské obyvatele Donbasu

– Kyve

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele Donbasu, kteří se považují za ruské občany, aby se přestěhovali do Ruska. V rozhovoru na televizním kanálu Dom zároveň prohlásil, že toto území na východě Ukrajiny nikdy nebude ruské.

Foto: ČTK/AP

Prezident Zelenskyj na pondělní tiskové konferenci v Kyjevě.

Článek

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ho obvinila z rozsévání sváru, napsal server ruské služby BBC, který o interview hlavy státu informoval.

„Domnívám se, že pokud dnes žiješ na území Donbasu, dočasně okupovaném, a myslíš si, že ‚naše věc je správná (...), jsme Rusové' – tak to je velká chyba zůstávat žít na Donbase. Ten nikdy nebude ruským územím. Nikdy. Bez ohledu na to, jak dlouho je obsazen. Je to jako zeď, která bývala v Německu,“ řekl Zelenskyj v interview.

Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, Kyjev je ale nepřítel, prohlásil Putin

Evropa

Obyvatele regionu, kteří se považují za Rusy, vyzval, aby se přestěhovali do Ruska. „Kvůli svým dětem a vnoučatům byste měli jet hledat své místo do Ruské federace,“ řekl a dodal, že na území Donbasu bez Ukrajiny „nebude civilizace.“ Divákům televize rovněž sdělil, že okupace ukrajinské oblasti jednou skončí. „Pokud se považuješ za Ukrajince – zůstaň tam,“ citovala ho dále BBC.

Moskva: Kyjev překročil červenou linii

Mluvčí Zacharovová pak na platformě Telegram napsala, že místo sjednocování mnohonárodnostního národa prezident rozsévá svár a že Kyjev překročil všechny „červené linie“ oddělující národní politiku od nacionalismu. „Konec bude smutný,“ řekla mluvčí ruského ministerstva a dodala, že v budoucnu by mohli někteří lidé chtít, aby odešel z Ukrajiny Zelenskyj.

Vztahy Moskvy a Kyjeva jsou na bodu mrazu od svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče z února 2014. Rusko následně okupovalo a anektovalo Krymský poloostrov a podpořilo i vojensky vzbouření proruských separatistů v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal více než 13 000 mrtvých.

Čech dostal 20 let za teroristický útok na Ukrajině

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám