Hlavní obsah

Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, Kyjev je ale nepřítel, prohlásil Putin

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin věnoval během televizního vystoupení, kdy odpovídal na dotazy obyvatel, velkou pozornost Ukrajině. Ukrajinského prezidenta obvinil, že zemi předal pod cizí kontrolu. Neoznačil však zemi jako nepřátelskou, naopak tvrdil, že Rusy a Ukrajince považuje za jeden národ. Zřetelně tak reagoval na Kyjevem chystaný zákon, který Rusy nebude považovat za původní obyvatele Ukrajiny.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Na otázku, proč na seznam nikoli přátelských zemí, kde jsou USA a Česká republika, nebyla zařazena také Ukrajina, ruský prezident řekl: „Nepovažuji ukrajinský národ za nikoli přátelský. Už jsem to říkal mnohokrát a mohu o tom mluvit ještě jednou. Považuju Ukrajince a Rusy za jeden národ.“

„Ale vedení Ukrajiny, současné vedení Ukrajiny je k nám nepřátelské. To je jasný případ,“ dodal Putin.

Vyjádření o jednom národu zřetelně souvisí s návrhem zákona předloženým ukrajinskému parlamentu, který nepovažuje Rusy za původní obyvatele Ukrajiny: „To je pro mě prostě nepochopitelné, od nepaměti tu žili ruští lidé, a nyní jsou prohlášeni ze nepůvodní.“ Upozornil, že část lidí může odjet, je to ale složité, když tam mají byty a práci. Varoval, že v případě přijetí by zákon působil jako „zbraň hromadného ničení”, protože by se snížil celkový počet Rusů na Ukrajině.

Ruští novináři chtěli ukázat, jak se obohatil ministr vnitra. Jednoho z nich policie zatkla

Evropa

Putin v této souvislosti poznamenal, že „všude je dost úzkoprsých krajních nacionalistů“. Dodal k tomu: „U nás jsou tací a jsou i na Ukrajině, jednají z čistého srdce, ale nemají velkou mysl a výsledky jejich práce jsou destruktivní.“ Návrh zákona Rusy vylučuje, protože se jejich kultura nevyvinula na území Ukrajiny.

Setkání se Zelenským je možné, ale o čem by se s ním dalo jednat?

I přesto je šéf Kremlu ochoten setkat se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, i když o něm řekl: „Předal Ukrajinu pod plnou vnější kontrolu. Klíčové otázky života Ukrajiny se neřeší v Kyjevě, ale ve Washingtonu. Částečně v Berlíně a Paříži. O čem pak mluvit?”

Putin a Biden jednali 3,5 hodiny: Velvyslanci se vrátí na svá místa

Evropa

„Nicméně takovou schůzku neodmítám. Je jen třeba pochopit, o čem se bude mluvit,” dodal. Ovšem dubnový návrh Zelenského sejít se kdekoli na Donbasu Putin odmítl s tím, že by nejdříve mělo ukrajinské vedení jednat s neuznanými separatistickými republikami DNR (Doněcká lidová republika) a LNR (Luhanská lidová republika) a až pak s třetí stranou, za kterou považuje i Rusko. Dal také najevo obavy z toho, že Ukrajina s pomocí Západu vojensky posiluje. Kritizoval i potlačování opozice na Ukrajině.

Vztahy Ruska s Ukrajinou jsou na bodu mrazu od sesazení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v únoru 2014. Po něm Moskva podpořila i vojensky vzbouření proruských separatistů na východě Ukrajiny a anektovala a okupovala Krymský poloostrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám