Hlavní obsah

Poslední žid z Afghánistánu nakonec raději uprchl

Novinky, drk
Kábul

Zabulon Simantov, poslední žid žijící v Afghánistánu, nakonec přece jen utekl navzdory původnímu odhodlání zůstat i pod vládou Tálibánu. Více než pět dní riskantně cestoval autobusem se zhruba dvacítkou žen a dětí skrz válkou postiženou zemi, než se dostal přes hranici. Ve videu z útěku Simantov říká, že se chce dostat do New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Správce kábulské synagogy Zabulon Simantov

Článek

Dvaašedesátiletý židovský obchodník a správce kábulské synagogy původně nechtěl zemi opustit, a to i přesto, že pravidelně dostával výhružky smrtí.

Poté, co Spojené státy v srpnu definitivně stáhly svá vojska a v Kábulu zaútočili sebevražední atentátníci Islámského státu, začali za ním chodit sousedé a prosit ho, aby ze země utekl a jejich děti vzal s sebou. To ho nakonec přesvědčilo.

„Jeho problémem není Tálibán, ale Islámský stát a al-Káida. V jeho případě jde o ty další blázny, kteří se teď každý den objevují. Má z nich strach,” vysvětlil izraelsko-americký podnikatel Moti Kahana, který provozuje soukromou bezpečnostní agenturu, která Simantova dostala z Afghánistánu.

Britský veterán plánuje útěk přes hranice pro 400 Afghánců

Zahraniční

Operaci financoval ultra ortodoxní rabín Moshe Margaretten z Brooklynu.

„Moshe Margarettene, prosím dostaň mě s boží pomocí do New Yorku,” čte na videu z útěku Simantov z kartičky v angličtině.

Do Izraele nechce

Simantovova manželka a dvě dcery žijí v Izraeli. Afghánistán opustily už v roce 1996, v druhém roce vlády Tálibánu. V minulosti byl několikrát dotázán, kdy se sám přestěhuje do Izraele za rodinou, takovou možnost ale vždy odmítl.

Poslední žid zůstává bez ohledu na táliby

Blízký a Střední východ

„Nemluvím hebrejsky. Jsem Afghánec,” řekl například v roce 2019.

Podle deníku The Times of Israel nechtěl Simantov svou domovinu opustit mimo jiné proto, že opakovaně odmítal své izraelské ženě udělit „get”, neboli dokument propouštějící ji z manželského svazku. Za to by mu podle izraelského práva hrozil trest. Jeho zachránci se ho nyní údajně snaží přemluvit, aby s rozvodem souhlasil a přestěhoval se do Izraele.

Tálibán představil nového premiéra Afghánistánu

Svět

Simantov je mezi Afghánci známé jméno. Novináři s ním byli pravidelně v kontaktu a místní taxikáři dokonce věděli, kde přesně bydlel – i přesto, že velká část ulic v Kábulu ani nemá název.

Reklama

Výběr článků

Načítám