Hlavní obsah

Britský veterán plánuje útěk přes hranice pro 400 Afghánců

Novinky, drk
Kábul

Poslední evakuační let britské armády z Afghánistánu odletěl v sobotu. Na Bena Slatera, který v zemi coby bodyguard chránil britské diplomaty, nezbylo místo. Zklamali mě, přiznává. Uvízl v Kábulu, kde šéfuje vlastní firmě s asi padesáti zaměstnanci, zejména ženami. Britská vláda mu údajně nevystavila potřebná víza, a tak připravuje vlastní operaci, při které chce ze země ovládané Tálibány dostat na vlastní pěst asi 400 Afghánců, píše deník The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slater pracoval pro Královskou vojenskou policii, útvar spadající pod britskou armádu s popisem práce dohlížet na bezpečí nejen diplomatických pracovníků Spojeného království při zahraničních misí.

Po odchodu ze služby zůstal v Kábulu, kde založil investiční a poradenskou firmu Nomands Concept Group, která zaměstnává asi 50 – převážně ženských – pracovníků.

V době, kdy bylo jasné, že hnutí Tálibán ovládne celou zemi, požádal britské úřady, aby zajistily na evakuačních letech místo pro něj a pro všechny jeho zaměstnance. Potřebná víza ale nezískal, píše Telegraph.

Zavřené hranice, tisíce tálibů, nefunkční ambasády

Navzdory viditelnému zklamání se rozhodl sám zachránit své zaměstnankyně, kterým pod vládou islamistů nepochybně hrozí návrat do patriarchálních pořádků.

Velmi důrazně trváme na tom, aby Tálibán dodržoval svá výslovná ujištění, která nám i dalším zemím poskytl – a my jsme je nyní stvrdili rezolucí Rady bezpečnosti OSN – a to, že musí umožnit bezpečných průchod nejen našim občanům, ale i Afgháncům, kteří chtějí odejít.
Dominic Raab, britský ministr zahraničí

Podle Telegraphu hodlá při vlastní evakuační misi dostat z Afghánistánu nejméně 400 tamních obyvatel, včetně všech svých pracovníků. „Bude to dlouhá cesta,” uznává.

„Doufám, že nám britské ministerstvo zahraničí vyřídilo víza nebo už alespoň jednalo s ministerstvem zahraničí v naší destinaci, aby umožnilo přístup našim ohroženým zaměstnancům,” řekl.

Britská diplomacie na Slaterův plán zatím oficiálně nereagovala.

Děvče se narodilo devět kilometrů nad zemí, lékaře zastoupily letušky

Koktejl

Ministr zahraničí Dominic Raab prozradil, že Britů nacházejících se i nadále v Afghánistánu jsou „nižší stovky”. Zároveň odmítl sdělit, kolik Afghánců nedokázala britská vláda dostat do bezpečí.

Podle Raaba bude pro lidi velmi obtížné se z Afghánistánu dostat po vlastní ose. Hranice v Afghánistánu jsou fakticky zavřené, tálibové na nich mají kontrolní stanoviště a drtivá většina zahraničních ambasád je vylidněná.

„Velmi důrazně trváme na tom, aby Tálibán dodržoval svá výslovná ujištění, která nám i dalším zemím poskytl a my jsme je nyní stvrdili rezolucí Rady bezpečnosti OSN,” řekl Raab stanici Sky News.

Tálibán ponížil Západ, nad Kandahárem hlídkuje s americkým Black Hawkem

Svět

„Tálibán musí umožnit bezpečných průchod nejen našim občanům, ale i Afgháncům, kteří chtějí odejít,” dodal Raab.

Záchranné operace v Afghánistánu podnikli také američtí veteráni, kteří z Kábulu vyvedli několik spojenců, kterým by hrozila smrt.

Do 27. srpna zachránila operace Pineapple Express (Ananasový rychlík) nejméně 630 osob. „Poháněla nás frustrace, že naše vlastní vláda tohle není schopná udělat,” uvedl bývalý člen Navy SEAL Jason Redman.

Reklama

Výběr článků

Načítám